Jyske Bank afviser alle skattebeskyldninger

Ifølge DR Dokumentar hjælper Jyske Bank sine kunder med at stifte selskaber i Panama og Gibraltar for at undgå at skulle betale skat. Jyske Bank afviser alle anklager.

Jyske Banker endnu engang havnet i en betændt skattesag. Banken har ifølge en større international lækage af dokumenter fra advokatfirmaetMossack Fonsecai Panama hjulpet sine kunder med at undgå at skulle betale skat ved at stifte selskaber i skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jyske Banker endnu engang havnet i en betændt skattesag. Banken har ifølge en større international lækage af dokumenter fra advokatfirmaetMossack Fonsecai Panama hjulpet sine kunder med at undgå at skulle betale skat ved at stifte selskaber i skattely. Det fortæller DR Dokumentar søndag.

Jyske Bank afviser at have hjulpet kunder med at undgå skattebetaling.

»Vi har ikke haft noget samarbejde med Mossack Fonseca overhovedet. Vi har overtaget nogle kunder fra Finansbanken i 2013, som havde et samarbejde med Mossack Fonseca. Der er tale om seks amerikanske kunder. Dem afviklede vi efterfølgende, hvor den sidste var ude i 2014. Vi har ikke nogen relation til det selskab, som udsendelsen på Danmarks Radio drejede sig om i går (søndag,red.),« siger direktør for Jyske Banks internationale private banking-aktiviteter, Jens Lauritzen. Ifølge et notat har to ledende medarbejdere i Jyske Bank Private Banking deltaget i et møde med to medarbejdere fra Mossack Fonseca tilbage i 2005.

Lækket referat

I et lækket mødereferat har Jyske Bank-medarbejderne angiveligt udtalt, at banken har oprettet 2.000 selskaber i Panama og Gibraltar for at imødegå det europæiske rentebeskatningsdirektiv, der blev implementeret i 2005. Dermed kunne Jyske Banks kunder undgå den nye skat. Jyske Bank afviser, at det omtalte møde skulle have været fundet sted. Dog er der en mulighed for, at repræsentanterne fra begge selskaber har mødtes i forbindelse med en større konference.

»Vi har spurgt de to medarbejdere, om det her møde angiveligt skulle have været fundet sted. Det er der ikke nogen af dem, der kan huske. Det ligger ti år tilbage. De var i Panama dengang for at deltage i en stor international konference omkring investeringer. Det var på et tidspunkt, hvor vi var meget interesserede i at få amerikanske kunder,« siger Jens Lauritzen. »Det er fremført, at vi er angivet som værende en samarbejdspartner og professionel kunde hos Mossack Fonseca. Det er ikke noget, vi er vidende om,« fastslår han.

Skatteadvokat Torben Bagge udtaler på baggrund af det materiale, han har fået forelagt af DR, at han sidder tilbage med en fornemmelse af, at Jyske Bank har hjulpet sine kunder med ikke at betale den skat, de skal betale.

Jyske Bank mener, at kritikken er udtalt på et ufuldstændigt grundlag, fordi bankens kommentarer til materialet ikke er præsenteret for Torben Bagge.

»Jeg er blevet forelagt et uddrag af materialet, som, Danmarks Radio mente, var relevant for mig, at jeg skulle kende til for at udtale det, jeg gjorde. Jeg synes selv, at det materiale forekom behørigt og fyldestgørende i forhold til de ting, jeg har udtalt mig om,« siger Torben Bagge.