Jysk kagekonge tjener igen gode penge

Den mediesky jyske erhvervsmand Erling Eskildsen kan igen konstatere positiv bundlinje for det selskab, der ejer flere store slik- og kageproducenter i Danmark.

Erling Eskildsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Han er nok ikke meget for at give interview.«

Den sætning bliver gentaget op til flere gange, når man som journalist ønsker at komme i kontakt med Erling Eskildsen.

Den jyske erhvervsmand personificerer devisen om, at den, der lever stille, lever godt. I hvert fald, når det gælder økonomiske nøgletal.

Han står som formand i spidsen for det familieejede investeringsselskab Givesco, der ejer eller er delejer i et fintmasket net af selskaber, som opererer i alt fra fødevareindustrien over ejendomsselskaber til lys-teknologi og biogas.

Efter nogle tunge år, hvor finanskrisen ramte bundlinjen med knaldrøde tal, er Givesco nu kommet ud på den anden side og kan præsentere et årsresultat på 170 mio. kr. i 2012 mod et underskud på 26 mio. kr. i 2011.

Da det stod værst til i 2008, var underskuddet på lige under 220 mio. kr.

Udviklingen er vendt, og der er som udgangspunkt overskud i de selskaber, som Givesco er direkte ejer af.

Helt afgørende for udviklingen i Givesco er medejerskabet i Schouw & Co. Med en andel på 28,09 pct. er Givesco storaktionær i det Aarhus-baserede industrikonglomerat, der har leveret enorme underskud igennem krisen.

Men for første gang i fem år var der sorte tal på bundlinjen for Schouw & Co. med et resultat efter skat på 428 mio. kr. Det afspejler sig også i Givescos regnskab.

Det bliver i familien

Erling Eskildsen udtaler sig kun sjældent offentligt, og heller ikke i denne omgang er det lykkes at komme i kontakt med erhvervsmanden. Han er anden generation i en driftig jysk familie baseret i området omkring Give – deraf navnet Givesco.

Familien har tjent en formue på citronmåner og roulader. Erling Eskildsen er søn af Jens Eskildsen, der i 1931 stiftede et håndværksbageri i den lille landsby Simmelkjær i Jylland og udviklede det til en af verdens største producenter af kager, Dan Cake.

I 1984 solgte familien Eskildsen Dan Cake til britiske Food Trends, og siden er Dan Cake blevet videresolgt flere gange for til sidst indirekte igen at havne hos familien Eskildsen.

Erling Eskildsen er i dag selv formand for Dan Cake, der har tyske Kuchenmeister i ejerkredsen.

Smag for fødevare

Erling Eskildsens erfaring med fødevareindustrien er omfattende, og flere af selskaberne under Givesco befinder sig i den søde del af det segment.

Givesco har andele i slikproducenten Carletti, Tylstrup kager, Cake House, snackproducenten OK Snack, Struer Brød, der producerer morgenmads- og raspprodukter, samt Leighton Foods, som laver mexicanske specialiteter som tortilla chips og wraps .

Slikproducenten Carletti har været en del af Givesco siden 2006.

Ifølge adm. direktør Niels Petersen i Carletti har der vist sig at være en række fordele ved at være en del af konglomeratet.

»Vi indgår i et indkøbssamarbejde med flere af de andre selskaber. Vi har mulighed for at benchmarke omkostninger, og vi kan hjælpe hinanden med kundekontakter,« siger Nils Petersen.

»Derudover har Erling Eskildsen en viden om fødevareproduktion og et kendskab til industrien, og det er en klar styrke at have med om bord.« I ledelsesberetningen for Givescos årsregnskab betegner ledelsen årets positive resultat for tilfredsstillende og forventer ligeledes et positivt og tilfredsstillende resultat det kommende år. Egenkapitalen er på 1,6 mia. kr. Givescos aktiekapital ejes fuldt ud af Jens Eskildsen og hustru Mary Antonie Eskildsens Mindefond.