Jysk har 86 butikker i Ukraine – men det er uklart, hvad en krig vil betyde

En væbnet konflikt i Ukraine kan få konsekvenser for Jysk, men koncernen har svært ved at vurdere, hvad der kommer til at ske med butikkerne i landet.

En væbnet konflikt i Ukraine kan få konsekvenser for Jysks butikker i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Ukraine er Jysk en af de danske virksomheder med mest forretning.

Koncernen har i alt 86 butikker i landet, hvor Rusland i den seneste tid har optrappet militært ved grænsen.

Ukraine og Vesten frygter, at det trækker op til en russisk invasion. Men på nuværende tidspunkt kan Jysk ikke sige, hvad den spændte situation betyder for selskabets forretninger i landet.

»Der er noget forretning i det, men for os handler det først og fremmest om mennesker. Vi er nødt til at kigge på, hvad vi kan gøre, hvis der sker noget i Ukraine, for så er vi nødt til at træde til og hjælpe vores kolleger,« siger Rune Jungberg Pedersen, der er kommunikationsdirektør for Jysk til TV 2.

Jysk har tidligere oplevet, hvad der sker, når Ukraine og Rusland kommer i konflikt. Tilbage i 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen, hvor Jysk havde fire butikker. Dengang valgte sengetøjsgiganten at lukke butikkerne og hjælpe de medarbejdere, der ønskede det, til et andet sted i Ukraine – typisk hovedstaden Kiev – hvor de fik arbejde i en anden Jysk-butik.

Alarmberedskab

Krisen i Ukraine har sat flere lande i alarmberedskab. I Danmark er det blevet besluttet at sende bidrag til Baltikum i form af en fregat og fire F-16 fly, og søndag blev det meddelt, at Danmark ydermere sender 164 millioner kroner til Ukraine for at støtte og træne ukrainske soldater.

Men især i Sverige er der et forhøjet alarmberedskab, og vores naboland har for anden gang inden for kort tid sendt troppeforstærkninger til Gotland af frygt for, at russerne kunne finde på at foretage militære operationer mod denne strategisk beliggende ø.

Årsagen er, at der tæt på Gotland er set landgangsfartøjer, der kan transportere kampvogne, pansrede mandskabsvogne og et større antal soldater. De russiske skibe har de seneste dage bevæget sig fra den store flådebase i Murmansk og sejlet gennem de danske farvande og befinder sig nu tæt på Gotland.

Ukraine selv var fredag udsat for et omfattende cyberangreb mod en række ministeriers computere. Landet mistænker en hackergruppe med forbindelse til Belarus' efterretningstjeneste for at stå bag cyberangrebet.

Der er cirka 300 danske virksomheder i Ukraine. Erhvervsorganisationen DI vurderer, at Danmark eksporterer for knap tre milliarder kroner om året til Ukraine.

Et vækstmarked

Men det kan ifølge DIs underdirektør Peter Thagesen bliver til meget mere.

»Ukraine er et vækstmarked. At det er så tæt på rent geografisk, samtidig med at landet er så stort – der er over 40 millioner indbyggere – gør det utroligt interessant, siger Peter Thagesen til TV 2.

Rusland har blandt andet opmarcheret op mod 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine. Russerne siger, at de ingen planer har om en invasion, men at landet er klar til at svare igen.

USA ser anderledes på situationen. Fredag meddelte Det Hvide Hus, at en gruppe russiske soldater ifølge USAs oplysninger angiveligt er ved at forberede sig på at udføre en særlig type operation i det østlige Ukraine.

Ifølge USA forbereder Rusland en 'false flag'-operation. Det er et begreb, der bruges om en mission, der har til formål at skjule, hvem der reelt står bag.

Det skal efterfølgende kunne bruges som undskyldning for et angreb.

Jysk, der blev stiftet af erhvervsmanden Lars Larsen i 1979, har butikker over hele verden og åbnede sidste år den første butik i Rusland.

I februar er det planen at åbne butik nummer 3000. Det kommer til at ske i den italienske by Fiumicino.