Jysk fortsætter ufortrødent i Bangladesh

Internationalt pres har skabt politisk handling i Bangladesh, og modekoncernen H&M har taget initiativ til et samarbejde, der kan hæve fabriksarbejdernes løn. Jysk glæder sig over udviklingen, men fortsætter med samme kurs i landet.

Arkivfoto fra tilfældig fabrik i Bangladesh. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/BANGLADESH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet er så slemt, at det ikke er godt for noget. Sådan kan man lidt kynisk betragte den stribe af ulykker, som det seneste år har ramt tekstilfabrikker i Bangladesh og kostet flere hundrede fabriksarbejdere livet.

De fatale fabriksulykker i Bangladesh har nemlig sat internationalt fokus på arbejdsforholdene i landet, hvor tekstilindustrien er en milliardforretning og udgør langt størstedelen af eksporten. Samtidig har fabriksarbejderne selv protesteret mod arbejdsforholdene med strejker, og presset fik i sidste uge regeringen i Bangladesh til at godkende en lønstigning for fabriksarbejderne i branchen.

Globale virksomheder som Walmart, H&M og og danske Bestseller er blandt de selskaber, som producerer deres tøj i Bangladesh. I går skrev Berlingske Business, at H&M frem mod 2018 vil øge betalingen til sine underleverandører i Bangladesh, så de har mulighed for at give deres ansatte lønforhøjelse.Danske Jysk har seks leverandører i landet, men sengetøjsvirksomheden har ingen konkrete intentioner om at gå samme vej som H&M.

»Vi har arbejdet i nogle år med Red Barnet omkring et uddannelsesprojekt for gadebørn, Work to Learn, for at få børn på gaden i gang med en uddannelse. Sådan gør virksomheder forskellige ting. H&M har valgt en anden fremgangsmåde, men vi vil alle sammen gerne forsøge at skubbe til det her,« siger Jonas Schrøder, kommunikations- og CSR-ansvarlig i Jysk men understreger, at ændringerne skal komme fra politisk side.

»Når alt kommer til alt, skal det krydres med et pres fra en regering, som går ind og siger, at nu laver vi et generelt løft. Det er det, der reelt kan flytte noget. Det er også godt med gode projekter, men det generelle løft, der kan løfte velfærden i et samfund, det skal komme fra samhandel og i halen på det myndigheder, som bakker op,« siger han.
Jonas Schrøder er glad for, at det internationale pres har skabt politisk handling i Bangladesh.

»Det er godt at opleve, at et internationalt pres kombineret med et pres indefra i landet kan give fremgang på det her område. Det er et bevis på, at man ved at stå sammen på regeringsniveau internationalt og med virksomhedsnetværk kan flytte noget,« siger Jonas Schrøder.

Ifølge Jonas Schrøder får lønstigningerne ingen konsekvens for det eksisterende samarbejde, blandt andet fordi virksomheden er tilfreds med kvaliteten af tekstiler fra landet. 

»Lønstigningerne kommer fra et lavt niveau, så det er bare rart at se, man sætter ind på det område i Bangladesh. Det vil ikke få os til at købe mindre derude. Det kan jeg ikke forestille mig,« siger han og mener i øvrigt ikke, man kan se isoleret på lønniveauet i forhold til valg af markedet.

Regeringens lønregulering betyder, at fabriksarbejderne fra december kan forvente en startløn på 5.300 taka, svarende til 372 kroner, mod den nuværende startløn på 3.000 taka, som svarer til 211 kroner. Det er en lønstigning på 77 procent og er på linje med fabriksejernes forventninger.Fabriksarbejdernes minimumsløn er ikke steget siden 2010, og arbejderne har efterspurgt, at minimumslønnen kom op på 8.000 taka, svarende til 562 kroner. Den nye lønstruktur inkluderer også godtgørelse for mad, husleje, transport og lægebehandling. Desuden vil fabriksarbejdernes grundløn stige med 5 procent årligt.

I sommer underskrev seks danske virksomheder en international aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh på baggrund af et partnerskab for ansvarlig tekstilproduktion i landet indgået mellem regeringen og den danske tekstilbranche i foråret. Listen af danske virksomheder, der har underskrevet den internationale aftale, tæller Bestseller, IC Companys, DK Company, PWT Group (Tøjeksperten og Wagner), Coop og Dansk Supermarked.