Jysk fjerner badebassin fra hylderne

To uafhængige tests for ftalater i et badebassin med forskellige resultater skaber utryghed og uvished hos forbrugerne. Derfor har Jysk fjernet bassinet i butikkerne på alle markeder og vil vurdere "mulige retslige skridt."

Foto: Brian Bergmann
Lars Larsens Jysk har fået en uheldig sag på halsen i Norge. Her har myndighederne fundet giftige ftalater i nogle badebassiner, som koncernen sælger i hele Europa.

I dag oplyser Jysk, at bassinerne bliver fjernet fra hylderne på alle markeder, indtil der er overblik over sagen.

"Jysk beklager den forvirring og usikkerhed, der naturligt er opstået hos forbrugerne de seneste dage grundet medieomtale i både Norge og Danmark af en enkelt test, der påstår fund af ftalater i et badebassin," skriver Jysk i en pressemeddelelse.

"Forbrugerne kan ikke være tjent med denne tvivl, så derfor er varen fjernet fra butikkerne indtil videre, selvom grundige tests påviser, at der ikke er ftalater i de bassiner. Nu vil vi have afklaret, hvorfor testresultaterne er uens," forklarer kommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted.

Jysk skriver videre i pressemeddelelsen, at sagen startede i Norge, hvor en journalist på www.e24.no via offentlig tilgang til sagsbehandlingen i Statens Forurensningstilsyn, SFT, fandt én test, der, som Jysk formulerer det, "hævder at der er 0,2 procent ftalater i et enkelt badebassin, der er hentet i en norsk Jysk butik. Grænseværdien er 0,1 pct. Flere tests af samme bassin gennemført i Danmark viser derimod ingen tegn på ftalater. "

"Jysk foretager ikke selv den slags tests. Det sker på uafhængige og anerkendte laboratorier. Vi vil ikke sælge varer til børn med ftalater og får derfor testet varerne. Det gælder bl.a. det omtalte bassin, der er testet flere gange i Danmark," siger Kim Nøhr Skibsted.

Det danske og norske laboratorium er blevet opfordret af Jysk til at dele testresultater og metoder med hinanden for at afklare uenigheden. Desuden har Jysk iværksat yderligere tests af bassinet hos andre uafhængige og akkrediterede laboratorier.

"Vi er i tæt dialog og samarbejder godt med Statens Forurensningstilsyn i Norge om en hurtig afklaring - meget gerne i næste uge. Herefter vil vi vurdere mulige retslige skridt," siger kommunikationsdirektøren hos Jysk.