Jysk byggerigmand satser stort på ungdomsboliger

IBI blev i sin tid solgt til Sjælsø, men genopstår og vil bygge studieboliger i både Aarhus og København. Et projekt er færdigt, og det næste blev påbegyndt i sidste måned.

For godt to år siden åbnede Svanekollegiet i Nordvest-kvarteret med 48 etværelseshybler, hvoraf godt halvdelen udlejes til CBS. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens pensionskasser og andre investorer kaster mange millioner i familieboliger, så har to jyske byggefolk udset sig ungdomsboliger som deres niche og er i fuld gang med flere projekter.

Satsningen fra Finn Birkjær Nielsen og makkeren Bent Friis Pedersen sker i det genoplivede IBI eller Ikast Byggeindustri. Oprindeligt et lokalt byggefirma, men efterhånden en storentreprenør med projekter i hele Norden, og i 2006 blev firmaet overtaget af Sjælsø, lige inden byggenedturen satte ind.

I sommer gik Sjælsø konkurs, og det gjorde ondt at se resterne af IBI forsvinde, fortæller Finn Birkjær, der var koncernchef og medejer i IBI, mens Bent Friis Pedersen var direktør for IBI Danmark. Duoen har kendt hinanden i over 30 år helt tilbage fra den fælles fortid i bankverdenen.

»Det var en tanke, der opstod, da Sjælsø gik konkurs. Vi havde en god virksomhed, gode kunder og et godt navn. Med IBI Group vil vi fortsat udvikle fast ejendom, og som i det »gamle« IBI vil vi fokusere og udnytte vores kompetencer. Vi ser et stort behov for mindre boliger i København og Aarhus, fordi de store byer suger studerende til sig,« siger Finn Birkjær.

Han peger på, at der hvert år flytter 6.000-7.000 unge til hovedstaden og 4.000-6.000 til Aarhus. Det giver et kæmpe marked, som duoen lidt tilfældigt kom ind i for nogle år siden via et kollegieprojekt på Svanevej i Nordvestkvarteret i København.

Siden åbningen af de 48 hybler i 2011 har der ifølge Finn Birkjær »overhovedet ikke været tomgang« blandt andet i kraft af en lejeaftale med CBS, som har udvekslingsstudenter i godt halvdelen af Svanekollegiets boliger.

Ikke langt derfra er spaden netop sat i jorden til »Bolsjefabrikken« på Glentevej, som om et lille års tid gerne skulle åbne med 67 toværelsesboliger.

De to projekter har kostet »noget over 40 millioner kroner« henholdsvis cirka 75 millioner kroner, og yderligere tre kollegier er på bedding. Her er Finn Birkjær dog karrig med detaljerne – ud over at den samlede projektsum er i størrelsesordenen en kvart milliard. Foreløbig er det planen, at de to ejere samlet skyder omkring 20 millioner kroner ind i selskabet. Finn Birkjær havde i sit holdingselskab, Fibini, en egenkapital omkring 60 millioner kroner i slutningen af 2012.

»Vi ser meget stor efterspørgsel efter et- og toværelsesboliger. Det er ligesom at sælge olie eller korn; man kan altid finde en pris og altid finde en køber,« siger Finn Birkjær.

Men der bliver også stillet krav til boligerne, ikke mindst når den månedlige leje er omkring 5.000 kroner som i »Bolsjefabrikken« – ellers flytter de unge, når de har fundet noget bedre eller billigere.

»Vi går efter steder med god beliggenhed, tæt på uddannelsessteder og transport. Og unge har andre krav end familier, der lægger vægt på børnehaver og gode skoler i nærheden. Unge vil nok have mere liv og action med for eksempel cafeer tæt på,« vurderer Finn Birkjær.

Både leje- og ejerboliger

Der er ikke lagt nogen fast strategi for det langsigtede ejerskab – det eneste krav er, ifølge lokalplanerne, at boligerne skal bebos af studerende eller elever. Nogle boliger kan blive solgt som ejerlejligheder, for eksempel ved forældrekøb, eller i blokke til større investorer. Andre bliver på IBIs hænder og lejes ud.

IBI har foreløbig outsourcet alt, men overvejer at trække administrationen ind, når aktiviteterne tager til.

Firmaet lægger dog vægt på, at der dagligt er en vicevært til stede, forklarer Finn Birkjær.

»Der kan sagtens være fest også på vores kollegier, men hos os bliver der ryddet op efter festen.«