Jyder scorer kontrakt på verdens største teleskop

Skanderborgvirksomhed skal levere delelementer til gigantiske teleskop som skal finde planeter i nye solsystemer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kirkholm Maskiningeniører A/S i Skanderborg underskrev i september 2011 en kontrakt med det fælleseuropæiske observatorium ESO og skal i de kommende 4 måneder udarbejde kravspecifikation samt to mulige koncepter for det kommende kæmpeteleskop E-ELT’s såkaldte ”Prefocal station”.

Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Kirkholm kommer således til at præge designet af en af teleskopets nøglekomponenter forud for et industrielt udbud af leverancen.

Samarbejde med Risø

Kirkholm har landet den vigtige ordre i samarbejde med Big Science Sekretariatet (BSS), som administreres af Risø DTU. BSS er et samarbejde mellem Risø, Teknologisk Institut og FORCE Technology, der skaber kontakt mellem store forskningsinstitutioner og potentielle leverandører.

- Det er utroligt vigtigt for danske virksomheder at have en organisation som BSS i ryggen, som bl.a. kan hjælpe dem med at markedsføre deres kompetencer hos de relevante folk ved big science-organisationerne, siger direktør i Kirkholm Kjeld-Bruno Pedersen.

E-ELT bliver placeret i Armazones i Atacama-ørkenen i Chile, som byder på exceptionelt gode forhold for astronomiske observationer. Det forventes, at ”first light” – de første astronomiske observationer – vil finde sted i 2018. Teleskopet forventes at få en levetid på 30-50 år.

Læs også: Big science skal være big business