Justitsministerium spionerer mod millioner af biler

Narkotikapolitiet følger biler og deres ejere i hele USA for at kortlægge deres rejsemønstre. Senator er bekymret for privatlivets fred.

Biler, der kører på de amerikanske veje, bliver fulgt af landets narkotikapoliti, som registrerer deres færden i en stor database ved at bruge nummerpladeaflæsere, afslører Wall Street Journal. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Der kommer stadig nye afsløringer af, hvordan amerikanske myndigheder foretager masseovervågning. Nu anklages narkotikapolitiet under Justitsministeriet for i hemmelighed at overvåge millioner af biler og deres ejere.

Narkotikapolitiet DEA har ifølge den amerikanske finansavis Wall Street journal i hemmelighed indsamlet og gemt oplysninger om millioner af amerikanske biler og deres ejere over hele USA. Det har ikke været muligt at få oplyst, om en domstol har godkendt overvågningsprogrammet, som følger folks bevægelse i hele landet med henblik på at opbygge en national database. Det sker ved at bruge nummerpladelæsere.

Senator: Betydelige spørgsmål om privatlivets fred

DEA sorterer under Justitsministeriet og har tidligere masseindsamlet oplysninger i kampen mod narkotikasmugling langs USAs grænse til Mexico, men det er nyt, at DEA også overvåger biler i selve USA ved at følge nummerpladserne.

Wall Street Journal skriver, at hvor formålet hidtil har været at kunne beslaglægge biler, penge og andre genstande, som kan sættes i forbindelse med narkotikasmugling, er databasen nu blevet udvidet til også at dække biler, der kan kobles sammen med anden kriminalitet, herunder kidnapning, drab og voldtægtsmistænkte. Databasen bruges angiveligt af mange myndigheder til efterforskninger.

Den demokratiske senator Patrick Leahy, som sidder med i Senatets retsudvalg, er oprørt over de nye afsløringer og mener, at dataindsamlingen rejser »betydelige spørgsmål om privatlivets fred«.

En talsmand for Justitsministeriet siger, at dataindsamlingen overholder gældende lovgivning.

Afsløring af massiv, amerikansk overvågning

Den nye afsløring lægger sig i halen af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens offentliggørelse af tophemmelige papirer, som afslører den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende spionage og overvågning af tele- og datatrafik verden over, oftest med hjælp fra venligtsindede landes efterretningstjenester, i det, der i bedste fald kan beskrives som en gråzone i lovgivningen i forhold til beskyttelsen af privatlivets fred.

Snowdens afsløringer har vakt bestyrtelse verden over, mens det endnu er begrænset, hvad der er gjort for at sætte en stopper for masseindsamlingen af personlige data.

Læs mere