Justitsminister skal svare på gemte overvågningsdata

Folketingets Retsudvalg kræver svar af Brian Mikkelsen på 37 tilfælde, hvor teleselskaberne til politiet har udleveret data, der er gemt længere tid, end de må ifølge loven.

Overvågningen af danskerne skal nu undersøges nærmere. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) skal nu forklare, hvorfor de danske teleselskaber tilsyneladende har opbevaret overvågningsdata om danskernes brug af telefoner og Internet i mere end det år, som loven sætter som maksimum.

Næstformand i Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup (SF), siger til Computerworld, at ministeren nu må give klare svar.

»Der er jo ingen grund til at lave en stribe af regler, hvis man bare tilsidesætter dem. Og vi har altså et hensyn at tage til privatpersoner,« siger Anne Baastrup til avisen.

37 tilfælde

Siden 15. september 2007 har alle danske teleselskaber og Internet-udbydere skullet gemme oplysninger om, hvilke telefonnumre vi ringer til, hvilke beskeder vi skriver, og hvilke Internet-sider vi besøger. Dataene skal gemmes i et år, så Politiets Efterretningstjeneste med en dommerkendelse i hånden og med henvisning til antiterrorlovgivningen kan få dem udleveret. Efter et år skal oplysningerne slettes.

Men af en indrapportering til EU-Kommissionen fremgår det, at teleselskaberne i 37 tilfælde havde udleveret oplysninger til politiet, selv om logningsdataene var over 12 måneder gamle.

Datatilsynet er gået ind i sagen og har bedt Justitsministeriet om en forklaring. Det har kostet teleselskaber 200 millioner kroner at etablere systemet og 50 millioner hvert år at holde det i luften.

Fuld af huller

Danmarkshistoriens hidtil mest vidtgående overvågning kræver, at de mange oplysninger skal inden for en time kunne udleveres til Politiets Efterretningstjeneste, hvis der foreligger en dommerkendelse.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken. Sidste år loggede teleselskaberne 450 milliarder dataposter eller 82.000 om hver eneste dansker fra vugge til grav.

Undgå Sverige

I Sverige har Riksdagen vedtaget den såkaldte FRA-lov, som giver Forsvarets Efterretningstjeneste mulighed for - uden en domstols godkendelse - at lytte med på al trafik, som passerer ind og ud af Sverige.

Det har hidtil en stor del af den danske Internet- og telefontrafik gjort, inklusiv Folketingets egen. Derfor lovede alle teleselskaberne i Danmark, at de ville gøre deres yderste for at omlægge trafikken, så den ikke længere gik via Sverige.

Læs mere:
Folketingets indrapportering til EU af udleverede data på baggrund af logningsbekendtgørelsen (i PDF-format, på engelsk)