Just-eat-bagmand vil investere i iværksættere

Succesiværksætteren bag Just-eat har solgt sine aktier i madportalen. Nu vil Jesper Buch investere gevinsten i nye internetiværksættere.

Foto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte i en kælder. Med iværksætter-drømmen og ideen om at give onlinefolket mulighed for at købe take away via internettet. For et par uger siden høstede den ide - nemlig madportalen Just-eat ny kapital, da investorerne Greylock Partners og Redpoint Ventures skød 256 millioner kroner ind i selskabet.

I den forbindelse valgte stifter Jesper Buch og investor Carsten Mikkelsen at sælge deres aktier i Just-eat. Og nu vil Jesper Buch tilbage. Ikke nødvendigvis til kældrene, men til iværksætterdrømmene – og investere gevinsten i dem.

På jagt efter nye projekter

Størrelsen af den kan han ikke oplyse, men han forventer at investere i omkring otte nye internetiværksættere, der for alvor vil det – og ikke alene brænder for ideen, men også har turdet tage skridtet og har etableret en forretning.

- Jeg er ude og kigge efter nye projekter. Big time. Og jeg har det sådan, hvis jeg går ind i et nyt projekt, så går jeg ind i det med liv og sjæl. Jeg skal ud og investere i nogle unge iværksættere, som virkelig brænder for det, de har gang i, og som er så langt, at de har et godt online produkt på et marked med potentiale, lyder det fra Jesper Buch, der sammen med Carsten Mikkelsen allerede har investeret i en række iværksættervirksomheder. 

Læs også:

Just-eat-stifter multi-millionær på aktiesalg

Skabe netsucces med hjælp fra Just-eat og Crazy Daisy

Just-eat-stifter køber jobportal for unge

Pt. er han i seriøs kontakt med to nye konkrete projekter. Et i Danmark og et i England.

- Jeg har de seneste år fået mange henvendelser fra folk, der mener, at de har en god ide. En ide er i min verden bare kun 10 eller 20 procent, resten er udførelsen. Hvis jeg skal gå ind i et projekt, så skal det være en et projekt, der allerede er mere eller mindre online, som har en organisation af partnere, som er med på beatet, er tæt på en kritisk masse af brugere og har relativt styr på deres forretning. Det er fasen frem til, at projektet forvandler sig til en corporate virksomhed, som jeg personligt synes er den bedste og den sjoveste, forklarer Jesper Buch om sine forventninger til de iværksættervirksomheder, som han satser på at investere i fremadrettet.

Total entreprenørånd

Tilbage i 2008 valgte Jesper Buch at overlade direktørstolen i Just-eat til nye kræfter, der skulle fortsætte ekspansionen af madportalen i Europa. Direktørstolen skiftede han ud med et åndehul i Marbella i Spanien.

Det udnyttede han til at udvikle en sine egne ideer til en ny forretning - og lancerede i august 2010 portalen Mentaline, der gør det muligt for psykologer og coaches at tilbyde online behandlinger og rådgivning via audio- og videotjenester.

I dag har han ansat en direktør for virksomheden og fungerer selv som aktivt bestyrelsesmedlem og har sin daglige gang i virksomheden, ligesom han bruger kræfter på en række danske internetiværksættere, som han har investeret i - blandt andre netbutikken Miinto, der blev etableret i april 2009 og nåede breakeven i foråret 2010.

- Der, hvor vi er med Miinto. Det er akkurat det sted, vi var med Just-eat for fem år siden. Total entreprenørånd med en gruppe kick-ass-folk, som kan tage hurtige beslutninger og fungerer godt sammen privat, siger Jesper Buch, der ikke er i tvivl om, at det er den ånd, der virkelig betyder noget i en iværksættervirksomhed, der vil ud over rampen.

Klar til nyt kapitel

Det er da også den ånd, han fremhæver, når han skal tænke tilbage på den forretning, som han stadig kalder ”sit barn” og i øvrigt var medvirkende til at indfri det mål, han skrev ind i sin kalender allerede som teenager – nemlig at blive millionær inden sin 30-års fødselsdag.

- Siden jeg trak mig fra direktørposten i 2008 har jeg haft mulighed for at komme stille og roligt væk fra det. Jeg har ikke haft noget med det operationelle i virksomheden at gøre siden. Jeg har ventet på, at der kom et godt tidspunkt til at sælge mine aktier. Det er så sket nu, forklarer Jesper Buch, der selv henviser til, at han i tidligere interviews har understreget, at han maksimalt ville blive i virksomheden Just-eat i ti år. For så ville det være tid til at komme videre.

- Der er jeg måske lidt konservativ – og måske lidt naiv i forhold til mit salg, idet jeg sikkert ville kunne have fået meget mere for dem, hvis jeg ventede to år mere. Jeg har tidligere sagt ti år i virksomheden - så ville det være på tide at komme videre. Det skal jeg holde mig til, lyder det fra Jesper Buch.

I dag er Just-eat altså et afsluttet kapitel for Jesper Buch. Det er lagt på hylden, og han er klar til at gå i gang med det næste. Inden det for alvor går i gang, vil han imidlertid lige tilbagelægge en 850 kilometers gåtur på pilgrimsruten Santiage de Compostel. For at få renset ud – og blive klar til give den gas igen.