Junckers-gennembrud for træ-import

Efter anklage om brug af ulovlig tropisk træ og kraftigt fald i salget af denne dyre træsort, er vejen nu banet for vækst. Ny samarbejdsaftale med indonesisk firma på vej

Junckers har igennem længere tid arbejdet for at fremme bæredygtig skovdrift i bl.a. Indonesien, vha. krav om internationale certificeringsmetoder og dialog med både myndigheder og producenter.

Et resultat af den igangsatte proces er, at Junckers i øjeblikket forhandler om et tæt samarbejde med en indonesisk virksomhed (IFURA).

Denne er ved at opbygge en gulvproduktion, hvor det anvendte træ alene vil komme fra et område, som virksomheden har egen skovkoncession til, og hvor man vil kunne dokumentere såvel oprindelsessted som skovdrift efter bæredygtige principper.

Kontakten til IFURA samt til de indonesiske myndigheder har skabt så megen opmærksomhed, at ministeren har accepteret en invitation til at deltage i besøget den 15. januar med IFURA hos Junckers Industrier A/S.

Administrerende direktør Lars Hermansen ser frem til besøget:

"Jeg tolker ministerens deltagelse som en opbakning til den proces, som Junckers har iværksat for at sikre brug af legalt skovet tropisk træ og samtidig fremme bæredygtig skovdrift i Indonesien," siger Lars Hermansen.

I foråret 2006 blev Junckers Industrier A/S anklaget af miljøorganisationen EIA, London for i lighed med andre ledende trægulvsproducenter at sælge Merbau-trægulve, hvor træet stammede fra illegal skovhugst i Indonesien.

I forlængelse af disse anklager iværksatte Junckers omgående en række initiativer for at afdække indholdet i anklagerne og samtidig opstille en plan for sikring af og dokumentation for, at alle led i forsyningskæden udelukkende anvender legalt skovet træ og arbejder efter anerkendte principper for bæredygtig skovdrift.

"Vi vil kun samarbejde med de seriøse spillere på markedet, inklusive myndighederne, og sammen med disse lægge pres på alle led i kæden. Ved selv at være med i implementering, mener vi at kunne sikre en langtidsholdbar løsning", siger Lars Hermansen.

Han tror, at firmaets arbejde for at sikre sig træ-leverancerne og samarbejdet med den indonesiske fabrik er første skridt i retning af et øget salg af tropisk træ.

"Vi har haft svært ved at skaffe træ nok, mens andre har haft mere tropisk træ," siger Lars Hermansen til Business.dk.

Han ønsker ikke at kommentere, hvorfor konkurrenterne har haft mulighed for at skaffe mere tropisk træ, herunder om nogle går på kompromis med reglerne.