Juletravlhed før tid på elektronikfronten

Europas eldorado for elektronik lader op til et travlt efterår med nye smarte ure, toptelefoner og superskarpe fjernsyn.

Den årlige IFA-messe i Berlin tiltrækker tusindvis af besøgende, der får serveret det nyeste af det nyeste inden for elektronik. Berlingske dækker løbende fra messen. Foto: Jörg Carstensen/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, først åbner fredag i Berlin, er mange af tilløbsstykkerne kendte på forhånd: Nye toptelefoner fra Samsung, LG, Huawei og Sony, smarte ure overalt, bedre tavle-PCer, superskarpe fjernsyn med OLED-skærm og ultra-HD-opløsning og alt (alt!) til hjemmet, som kan kobles på internet.

Onsdag og torsdag er elektronikgiganterne tyvstartet med at præsentere de nyeste varer på hylderne. Messen er nemlig sidste store chance før årets julehandel, hvor elektronikproducenter traditionelt henter omkring 30 procent af årets omsætning.

De første masseproducerede fjernsyn med de nye og meget billedskarpe OLED-skærme kommer nu, omend stadig til priser i den absolut højere ende af skalaen. De har samtidig ultra-HD-opløsning (UHD), altså en billedflade med fire gange så mange punkter som på en fuld HD-fjernsynsskærm og dermed både et klarere og detaljerigere billede samt lyd i langt bedre kvalitet.

Forskellen kan ses

Man har i nogen tid kunnet optage i UHD på kameraer og de hidtidige toptelefoner, men ingen af dem har kunnet vise de bedre billeder. UHD-fladskærmene lægger sig i de større mål (typisk 60-70 tommer) og koster noget mere, men flere og flere film- og TV-produktioner optages nu i ultra-HD, så forskellen faktisk kan ses.

På mobilfronten er det fortsat stort – rent fysisk, og alle de nye flagskibe er sat i søen. Samsungs nye topmodel, Galaxy Note 4, med tilhørende digital pen har en skærm på 5,7 tommer og vil kunne bruges med et nyt sæt virtual reality-briller, så man bogstaveligt kan leve sig ind i spil. Sony Mobile – tidligere Sony Ericsson – er klar med både Xperia Z3 på 5,2 tommer og lillebroderen Xperia Z3 Compact på 4,6 tommer. Også LG, Huawei og Lenovo har nye toptelefoner med i lommen, og Microsoft er for første gang med som mobilproducent efter overtagelsen tidligere i år af Nokia og sætter massivt ind med nye Lumia-modeller for at få bedre fodfæste på et hårdt presset marked.

Sikkerhedsfrygten lurer i baggrunden

Apple er ikke med på IFA men gør klar til præsentationen i USA 9. september af formodentlig to nye iPhone 6-telefoner, en på 4,7 tommer og en anden på 5,5 tommer, samt – måske – det længe omtalte smarte ur iWatch, som skal konkurrere med blandt andet det helt nye Samsung Gear S og ditto LG G Watch R-ur, som får officiel premiere på IFA, den taiwanske PC-producent Asus’ første ZenWatch og japanske Sonys tredje SmartWatch 3 og et tilsvarende armbånd, som begge kan talestyres.

Alle håber de at få bedre fat i markedet for den såkaldte teknologi til at tage på, et marked, som ifølge analysefirmaet Strategy Analytics ventes at give et salg på 37 mil-liarder dollar i 2020 mod en milliard dollar sidste år.

Sikkerhedsfrygten lurer i baggrunden – hvor den bliver, i alle tilfælde indtil IFA-messen slutter 10. september.

Alt for meget udstyr lever ikke op til de sædvanlige sikkerhedsforskrifter om ordentlige adgangskoder og krypterede forbindelser. Hackere får dermed stadig flere muligheder for at slippe inden for på det hjemlige netværk og kan derefter se sig om på alt det udstyr, som er koblet til nettet.

Den tyske forbrugerelektronikbranche rapporterer i første halvår 2014 om en vækst på 1,9 procent. Samtidig er markedet for større elektriske apparater i hjemmene vokset med 3,8 procent, mens det mindre køkken- og bryggersudstyr er gået 0,3 procent frem.

Berlingske er i Berlin og dækker IFA-messen på B.dk/tech og Business.dk/digital. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).