Julestrejke truer i SAS efter Cimber-køb

SAS vil have medarbejdere over på en billigere overenskomst, og det kan udløse en strejke blandt de ansatte, vurderer analytiker. Det er sket i lignende situationer i Air France og Lufthansa.

En strejke truer blandt de ansatte i SAS efter købet af Cimber, vurderer analytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Købet af Cimber betyder, at SAS vil flytte medarbejdere over på lavere overenskomst for at blive mere konkurrencedygtig på de regionale flyvninger. Men SAS risikerer at træde de ansatte over tæerne, vurderer Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

»Det her åbner en risiko for, at medarbejderne reagerer med strejker, ligesom det skete i Lufthansa og Air France. SAS' medarbejdere er blevet presset hårdt. Jeg kan ikke vurdere, hvor man vil tage det her hen, men jeg kan bare se, at det er det, der er sket i Air France og i Lufthansa i forlængelse af, at de har ønsket at dirigere trafik fra deres hovedregi ned i nogle datterselskaber med billigere overenskomster,« siger Jacob Pedersen.

SAS betaler 20 mio. kr. for Cimber, hvor det primært er den lavere omkostningsstruktur, som SAS får ud af købet. Ifølge Jacob Pedersen er det svært at spå om, hvor længe der går, før SAS har tjent investeringen ind igen, da det kommer an på, hvor meget SAS vælger at lægge over i Cimber-regi på sigt. I første omgang er det SAS' 12 CRJ-fly, der benyttes til regionale flyvninger i Norden, der flyttes.

»Det her er en platform, som til at starte med er regional, men man kan i princippet sagtens lade den omfatte meget andet også og derved flyve meget andet på billige overenskomster. Jeg synes ikke, at det er det, der ligger i meddelelsen fra SAS, men det er i og for sig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan lægge over i det her,« siger han.

Under alle omstændigheder bliver det en svær opgave for SAS at finde balancen mellem at spare omkostninger og undgå et alt for stort oprør blandt de ansatte.

»Det bliver utvivlsomt en evolution til at starte med, også fordi man ikke vil gøre medarbejderne i SAS-regi alt for nervøse. Så det bliver en balancegang uden sidestykke at skulle håndtere det her,« siger Jacob Pedersen.