Julemaden giver strømafbrydelse

Netop når kalkunen skal i ovnen, er det tidspunkt på året, hvor risikoen er størst for mørkelægning i danske hjem - og det kan give store problemer på virksomheder, der ikke har sikret sig batteri-backup på IT-systemerne.

Foto: Brian Bergmann
Risikoen for sprængte propper og strømafbrydelse er aller størst juleaften, lige når kalkunen eller anden skal i ovnen. Og så ryger mange IT-systemer også.

»Netop når vi tilbereder julemaden, forekommer årets største uregelmæssigheder i strømforbruget. Historisk er der godt 50 procents chance for, at man i løbet af året rammes af strømafbrydelse, men juleaften og i juledagene er risikoen ekstra høj,« konstaterer Jan Tofte-Hansen fra Odense-virksomheden Scanpocon, som installerer elektricitet og sælger batteribaserede backup-anlæg til IT-systemer.

Færre og færre IT-chefer må nemlig efterhånden ud og starte den frostkolde bil og suse på arbejde for at genstarte IT-systemerne efter en strømafbrydelse. Salget af de batteribaserede backup-anlæg er nemlig steget med tæt på 100 procent de seneste tre år.

I mindre virksomheder skal der dog fortsat krydses fingre for, at propperne ikke går, og at IT-systemerne dermed ikke også står af, fordi der er kommet and i ovnen.

»Elselskaberne prøver så vidt muligt at tage højde for det specielle mønster for strømforbrug juleaftensdag, men det er faktisk svært at forudsige præcist, hvor stort forbruget bliver på forskellige tidspunkter. De pludselige skift i forbrug medfører spændingsforskelle og kortvarige overbelastninger af elnettet, som fører til nedbrud, og skader på følsomt IT-udstyr,« forklarer Jan Tofte-Hansen.