Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis du synes, at det spidser lidt til, når anden skal steges færdig, kartoflerne skal brunes, og sovsen skal røres, så kan du måske finde en slags trøst i, at du ikke er den eneste, der kører på højtryk 24. december mellem 17.30 og 19.00. Det gør det danske elnet også.
På juleaftensdag følger elforbruget næsten synkront de andre dage i december, men lige efter middag begynder elforbruget at distancere sig fra de normale hverdage, viser tal, som Dansk Energi har trukket for Berlingske. Og når der for alvor tændes op for kogeplader og ovn op mod spisetid, bliver der brugt væsentligt mere strøm end på en almindelig søndag i december. Den såkaldte kogespids.
»Det plejer at være vores analyse, at kogespidsen på juleaften er mere koncentreret, end man normalt ser, så vi danskere er åbenbart nogle vanedyr, når det gælder madlavning juleaften,« siger afdelingschef for produkt og analyse i Dansk Energi, Stine Leth Rasmussen.
Det er dog ikke kun, når maden skal laves, at vi danskere koger og steger i flok. Vi er også ret gode til at time anden med flæskestegen. COOP Analyse udførte i 2013 en undersøgelse af, hvad vi danskere spiser juleaften, og her fremgik det, at 61 pct. af alle danskere spiser and, mens 46 pct. spiser flæskesteg, men her kommer udfordringen: Det tager ifølge Arlas opskriftsbog halvanden time at stege en flæskesteg, mens det tager tre timer at tilberede en and. Stegeforskellen til trods er de danske hjemmekokke ganske efne til at få maden på bordet til tiden, for elforbruget juleaften falder ualmindeligt brat omkring klokken 18.30.
»Det er fornuftigt nok. Når man ser en stejlere stigning juleaften, er der også et mere brat fald, hvor alle slukker for komfuret og sætter sig til bordet,« siger Stine Leth Rasmussen.
Grøn jul
For de miljø- og klimabevidste danskere er det måske ikke sød julemusik i ørene, at alle danskere tænder for ovnen på samme tid. Det er nemlig for det meste under disse spidsbelastninger, at kraftværkerne er nødt til at træde ind – ifald vindmøllerne ikke kan dække elbehovet.
Det gør ikke den store forskel, at elforbruget juleaften så er lavere senere på døgnet, for den overproduktion, der kan være fra vindmøller, kan ikke gemmes og eksporteres til udlandet.
Er der så grund til at stege anden om formiddagen i klimabevisthedens navn? Ikke, hvis det går ligesom sidste år, for her steg andelen af vind i elproduktionen nogenlunde synkront med, at der skulle tændes op i ovnene, så juleaftenen endte faktisk med, at vindmøllestrømmen mere end dækkede hele det danske elforbrug.
Nu er fortiden som bekendt ikke nogen garant for fremtiden, men et hurtigt blik på DMIs prognose for juleaften afslører, at det vil blæse 11 meter i sekundet, hvilket kan oversættes til hård vind, så der vil formentlig komme en del grøn strøm i kontakterne på den store dag.