Jubilarens portefølje har vokseværk

Michael Nellemann Pedersen er som investeringsdirektør i PKA en af dem, der træffer de beslutninger, der skaber aktivitet i ejendomsbranchen

Michael Nellemann Pedersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Michael Nellemann Pedersen hører ikke til de faste gæster, når ejendomsbranchen samles til konferencer og messer. Alligevel hører han til i superligaen af beslutningstagere omkring branchen: Han er som investeringsdirektør i PKA en af eksponenterne for pensionssektorens offensive tilgang til ejendomsinvesteringer de senere år.

I sidste uge fejrede han 25-års jubilæum i pensionskassen, hvor han begyndte som almindelig porteføljemanager. I begyndelsen var hans medvirken ved ejendoms-investeringerne mest indirekte og handlede f.eks. om skatteteknik. Men det ændrede sig – især da han i 2001 avancerede til sin nuværende stilling.

Med de hidsige ejendomspriser i midten af 00erne var PKA blandt de pensionskasser, der benyttede anledningen til at sælge ud. Men da billedet vendte efter finanskrisen, var PKA også hurtig til at i købe op igen. Det har man gjort på en meget synlig måde ved f.eks. at finansiere opførelsen af en boligejendom på Islands Brygge i København og bygninger til Skejby Sygehus og Aalborg Universitetscenter.

»Vi må se i øjnene, at det løbende afkast på vores obligationsportefølje er meget, meget begrænset. Vi har behov for nogle investeringer, som giver bedre afkast, og det gør ejendomme, hvis det er gode projekter med gode beliggenheder,« forklarer Michael Nellemann Pedersen.

Selv om det i det daglige er ejendomschef Nikolaj Stampe, der håndterer PKAs portefølje, er Michael Nellemann Pedersen også dybt involveret i både strategiske og taktiske beslutninger på området. Det har også sat sit præg på hans CV, der bl.a. tæller bestyrelsesposter i DEAS, Refshaleøen Ejendomsselskab og Det Tyske Ejendomsselskab, hvor PKA har store ejerandele, foruden direktionsposter i nogle rene datterselskaber på ejendomsområdet.

Listen over tillidshverv får måske nok Michael Nellemann Pedersens ejendoms-engagement til at fremstå større, end det er, hvis man måler ejendommenes værdi i forhold til den samlede investeringsportefølje, han har ansvar for. Men billedet er måske mere retvisende i forhold til, hvordan han selv oplever sin arbejdsdag.

Distance

»Man skal passe på med ikke at blive alt for passioneret. Det går meget stærkt på markederne, og man skal holde en følelsesmæssig distance og virkelig passe på med, at man får købt på de rigtige multipler. Men ejendomme er noget materielt, i modsætning til hvis man kigger på f.eks. finansielle instrumenter. Man kan gå ud og sparke til murstenene, og det giver da en ekstra dimension,« siger Michael Nellemann Pedersen.

Når man sparker til mursten, kan det som bekendt gøre ondt, og netop i år har Michael Nellemann fået kritik for et par beslutninger, han har været involveret i. Dels har PKA en flig af skandalen omkring Eurovision Song Contest i København, idet Refshaleøen Ejendomsselskab stillede en garanti uden beløbsgrænse for Wonderful Copenhagen. PKA og de andre ejere mener selv, at garantien er bortfaldet, og Michael Nellemann Pedersen pointerer også, at den slags leverandørgarantier er helt normale. Den omfattede også kun nogle specifikke ydelser.

Så er det straks værre, at PKA er kommet til at hænge på hele ejerskabet af miljøvirksomheden Genan, hvor Jyllands-Posten i sommer har afdækket fusk med regnskaberne. Det viste sig, at en stor del af de bogførte værdier var varm luft. PKA mener, det er revisoren, der har svigtet ved at forholde sig ukritisk til oplysninger fra den tidligere hovedaktionær. Men det ændrede ikke ved, at aben – både i form af både kritik og en nedskrivning på 830 mio. kr. – landede hos PKA og Michael Nellemann Pedersen.

I pressematerialet i anledning af Michael Nellemann Pedersens jubilæum konstaterer PKA, at investeringsdirektørens arbejdsdag »ikke er for tøsedrenge«. På trods af alle årets genvordigheder fastholder han da også, at de anderledes investeringer er en af glæderne i hans virke.

»Men,« siger han, »for mig er drivkraften primært det, som også er mit overordnede ansvar: At fastholde de overordnede linjer i, hvordan vi er strukturerede i forhold til afkast og risiko.«