Jubel over ens mobilpriser i EU

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen får ros for at støtte samme mobilpriser hjemme som ude.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) støtter EUs indgreb mod de skyhøje mobilpriser i udlandet. Arkivfoto: Maria Hald, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er begejstring over, at Danmark bakker op om EUs plan om, at det skal koste det samme at bruge sin mobiltelefon hjemme og i de andre 26 EU-lande.

Som Business.dk skrev onsdag, vil EU-kommissær Neelie Kroes gribe ind igen over for de urimeligt høje priser, når man går på Internet fra en bærbar PC eller en computer i udlandet. Den holdning bakker videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) op på Danmarks vegne, og det glæder interesseorganisationen Dansk IT, der samler IT-professionelle uden for selve IT-verdenen.

Voldsom overpris

»Med priser, der kan være over 100 kroner pr. megabyte data, betaler rejsende i dag en voldsom overpris, hvis de bruger deres mobiltelefon eller bærbare, når de er i udlandet. Derfor er vi glade for, at videnskabsministeren nu bakker op om en prisregulering af dataforbrug i forbindelse med rejser til andre EU-lande,« siger direktør Tony Franke, Dansk IT.

Både ferierejsende og forretningsrejsende vil drage nytte af tvangsnedsættelsen, som gradvis skal indføres frem til 2015, lyder EUs oplæg.

»Virksomhederne bruger mange ressourcer på at spærre for mobildata i udlandet, kontrollere regninger og oplyse medarbejderne. Konsekvensen er, at man er langt fra at udnytte teknologien optimalt. Og det er til åbenlys skade for de rejsende medarbejderes mobilitet og produktivitet,« siger Tony Franke.

Tvangsindgreb fra EU

EU har tidligere med magt skruet priserne for at tale og sende SMS-tekstbeskeder ned. Sidste år fik datapriserne for første gang et tryk, fordi EU mener, at det forhindrer en reel indførelse af et frit marked.

Teleselskaberne er dybt splittet i spørgsmålet. De sydeuropæiske selskaber tjener stort på de mange turister, mens de nordeuropæiske selskaber må affinde sig med mindre »roaming«, som udlandsbrug af mobiltelefoni hedder blandt teknikerne.