Jubel og bæven efter domstols træk i datahåndbremsen

Amerikanske virksomheders beskyttelse af europæeres personlige data er ikke god nok, siger EU-Domstolen. Men dommen kan samtidig få uoverskuelige konsekvenser, der også kan ramme danske virksomheder.

Den Europæiske Forbrugerorganisation (BEUC) jubler over, at »den historiske sejr« nu tvinger de nationale datatilsyn til at undersøge, om persondata på europæere beskyttes tilstrækkeligt i USA. Generaldirektør Monique Goyens kalder afgørelsen »krystalklar: Sikker havn-aftalen er ikke sikker«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konsekvenserne er endnu uoverskuelige, efter at EU-Domstolen i en banebrydende afgørelse tirsdag erklærede en 15 år gammel dataudvekslingsaftale mellem EU og USA ugyldig, fordi den muliggør amerikansk spionage i europæeres personlige data.

Domstolen gav dermed dødsstøddet til den såkaldte »safe harbour«-aftale (sikker havn), hvor over 4.000 amerikanske virksomheder lover at beskytte personlige data, som overføres fra Europa til USA. Aftalen blev lavet, fordi USA ikke betragtes som et datasikkert land, hvilket aftalen fra 2000 – der bruges af giganter som Facebook, Google, Apple, IBM, Microsoft, Amazon og Mastercard Ericsson, men også europæiske virksomheder som Ericsson - skulle kompensere for.

Uden aftalen kan overførsel af private data kun ske ad dyrere og mere tidskrævende kanaler, og de nationale datatilsyn har det sidste ord. Domstolen begrunder direkte afgørelsen med muligheden for amerikansk overvågning og spionage – et forhold, der er blevet særdeles synligt efter den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive overvågning kloden over.

Med dommen spillede EU bolden over til de 28 EU-landes nationale datatilsyn, som nu kan forvente en syndflod af klager fra borgere. De nationale tilsyn mødes ekstraordinært i Bruxelles torsdag.

»Det ekstraordinære møde var forudset og planlagt for det tilfælde, at udfaldet blev, som det blev. Her vil datatilsynene i EU i fællesskab prøve at finde en forståelse af konsekvenserne af domstolens udtalelse. Vi kan ikke på dette tidlige tidspunkt udtale os om konsekvenserne af den,« siger kontorchef Lena Andersen fra Datatilsynet i Danmark.

Forbrugerorganisation jubler

Den Europæiske Forbrugerorganisation (BEUC) jubler over, at »den historiske sejr« nu tvinger de nationale datatilsyn til at undersøge, om persondata på europæere beskyttes tilstrækkeligt i USA. Generaldirektør Monique Goyens kalder afgørelsen »krystalklar: Sikker havn-aftalen er ikke sikker«.

»En aftale, som tillader amerikanske virksomheder blot at erklære, at de følger EUs databeskyttelsesregler, uden at nogen myndighed kontrollerer dette udsagn, er klart ikke det papir værd, som den er skrevet på,« siger hun og kræver, at der følges op og uddeles bøder for overtrædelser.

Hun fremhæver, at Facebook, Google m.fl. fortsat kan overføre europæeres personlige data. De »skal bare garantere et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau på linje med EU-reglerne«.

EU-Domstolen sender nu den oprindelige klage fra den østrigske jurastuderende Maximillian Schrems over Facebook tilbage til den irske landsret, fordi Facebooks europæiske hovedkontor ligger i Dublin i Irland.

»Jeg hilser rettens afgørelse meget velkommen. Den vil forhåbentlig blive en milepæl, hvad angår privatlivets beskyttelse på nettet. Afgørelsen trækker en klar linje. Den slår fast, at masseovervågning overtræder vores fundamentale rettigheder,« siger Maximillian Schrems og fremhæver, at Facebook i Irland ifølge egne oplysninger er ansvarlig for 83,1 procent af Facebook-brugerne på verdensplan.

Bekymret IT-branche: Alt er jo data

Den danske IT-branche er bekymret, for dommen berører også danske virksomheder.

»I denne globaliserede verden er data et element i al forretning. Derfor er det afgørende, at vi har et ensartet, højt beskyttelsesniveau, så vi kan agere på tværs af landegrænserne. Dette rammer alle virksomheder, som agerer på tværs af Atlanten – også en del danske virksomheder, selv om forbrugerne mest oplever, at det rammer de amerikanske virksomheder, hvis tjenester vi benytter i vidt omfang. Det er vigtigt at finde en løsning så hurtigt som muligt,« siger Adam Lebech, direktør i Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, ITEK, som forudser, at der kan gå et-to år, før både en erstatning for »safe harbour« og EUs nye, fælles databeskyttelsesreform er forhandlet på plads.

Flere brancheforeninger opfordrer EU-Kommissionen til hurtigt at rykke ud med en vejledning om, hvad de tilmeldte virksomheder skal gøre i mellemtiden.

Facebook, som er årsag til dommen, opfordrer også til hurtigt at finde en ny måde, »så dataudveksling kan ske på lovlig vis, og så den nationale sikkerhed varetages«.

Softwaregiganten Microsoft har omvendt en verserende sag, hvor man nægter at udlevere data, som ligger i Microsofts datacenter i Dublin i Irland, til en amerikansk domstol med henvisning til, at disse data er omfattet af den europæiske databeskyttelse.