JP/Politikens hus opgiver at købe »hele« Børsen

JP/Politikens Hus overtager halvdelen af aktierne i Dagbladet Børsen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udtrykt alvorlige betænkeligheder ved fusionen.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JP/Politikens Hus A/S har opgivet at købe Dagbladet Børsen, så Konkurrencerådet indstiller behandlingen af fusionsanmeldelsen. Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen. Istedet er Børsens svenske ejer Bonnier og JP/Politikens hus blevet enige om, at de køber 49,9 pct. af aktieposterne i Børsen.

Adm. direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov glæder sig over, at JP/Politikens Hus nu bliver medejer af Dagbladet Børsen.

»Børsen er en af Danmarks stærkeste og mest veldrevne journalistiske virksomheder. Med dygtig ledelse og kompetente medarbejdere har Børsen de seneste år vist en imponerende udvikling. Vi havde gerne overtaget Børsen fuldt ud, men glæder os over, at vi nu bliver medejer sammen med Bonnier,« siger Stig Ørskov i en pressemeddelelse.

Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen siger, at man havde haft alvorlige betænkeligheder ved fusionen:

»Vi har ikke truffet en afgørelse i sagen, men vurderingen pegede på, at virksomheden ville være blevet så stor, at den kunne skade konkurrencen. I sidste ende kunne fusionen gå ud over blandt andre læsere og annoncører i form af for eksempel højere priser på aviser og annoncer, ringere udvalg og mindre innovation i avisbranchen,« siger Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz i en pressemeddelelse.

Forventet godkendelse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens skriver, at deres analyser viste, at fusionen ville have hæmmet konkurrencen betydeligt på otte områder. Den ene område, hvor konkurrencen hæmmes, er: »Dansksprogede, landsdækkende, betalte, daglige nyheder online i Danmark.«

JP/Politikens hus råder i forvejen over en række online medier, så begrundelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan indikere, at JP/Politiken har vægret sig ved at foretage frasalg af dele af virksomheden for at få fusionen til at glide igennem:

»Parterne har ikke præsenteret Konkurrencerådet for løsninger, der kunne afhjælpe fusionens negative virkninger på konkurrencen. Hvis ikke de skadelige virkninger af en anmeldt fusion bliver afhjulpet, vil fusionen ikke kunne godkendes,« som det hedder i meddelelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hos Børsens svenske ejer, mediekoncernen Bonnier, havde man forventet, at Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen vil have godkendt aftalen:

»Når det er sagt, glæder vi os over at få JP/Politikens Hus som medejer, og vi ser frem til at fortsætte Børsens stærke udvikling,« siger Bonniers adm. direktør Tomas Franzén i enpressemeddelelse.

JP/Politikens Hus betaler 400 mio. DKK for halvdelen af Børsen, hvilket tilsvarer samme prissætningen for Børsen i den oprindelige aftale. Samejeaftalen får ingen indflydelse på Børsens drift eller organisation, og Anders Krab-Johansen fortsætter som adm. direktør og ansvarshavende chefredaktør.