JP Morgan overrasker med stærk indtjening

Bankerne har tilsyneladende rystet finanskrisen af sig, i hvert fald ind til videre. Nu fortæller den amerikanske gigantbank JP Morgan Chase, at indtjeningen var markant bedre end forventet i andet kvartal. (Opdateret kl. 13.10)

Foto: Lucas Jackson / Reuters. Den amerikanske storbank JP Morgan Chase overraskende med et imponerende stærkt halvårsregnskab.
Læs mere
Fold sammen
JP Morgan Chase, der er den næststørste amerikanske bank efter Bank of America, tjente i andet kvartal 2,7 milliarder dollar, eller 14,3 milliarder kr.

Det var 36 pct. bedre end i andet kvartal sidste år, som ellers var før finanskrisen for alvor brød ud i lys lue. Resultatet svarer til et overskud på 28 cents pr. aktie. På forhånd havde analytikerne blot ventet et overskud på 5 cents pr. aktie.

Selv om JP Morgan Chase som de fleste andre banker har haft kraftigt stigende nedskrivninger på udlån specielt til forbrugere, så har banken tjent så mange penge på andre dele af forretningen, ikke mindst værdipapirhandel med specielt obligationer og valuta, at banken har haft overskud hvert kvartal siden den økonomiske recession begyndte i USA i starten af 2007.

Tilbagebtaling af statslån
JP Morgan Chase er økonomisk så velpostret, at banken sidste måned kunne tilbagebetale statslige nødlån for 25 milliarder dollar, og dermed slippe ud af mange af de begrænsninger der er opsat for banker som har fået statspenge.

Styrken har også betydet at stadigt flere kunder vælger den amerikanske storbank. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er JP MOrgan nu den største arrangør af aktieudstedelser i verden og den største arrangør af obligationsudstedelser i USA, hvilket specielt for tiden er både voldsomt lukrativt og relativt risikofrit.

Der er eksempler på at virksomheder som skal hente nye penge ved at udstede aktier skal betale mere end 5 pct. i honorar til den arrangerende bank, hvilket er voldsomt meget mere end de mindre end 1 pct. som virksomhederne kunne slippe med inden finanskrisen.

Enlig svale eller buldrende elefanter
I forgårs kunne storbanken Goldman Sachs også fortælle om en overraskende rekordstor indtjening i andet kvartal, lige som Jyske Bank i dag har fremrykket offentliggørelsen af halvårstallene med mere end en måned, og opjusteret forventningerne til helåret.

I morgen kommer regnskaber fra USAs største og tredjestørste banker, Bank of America og Citigroup. På forhånd har analytikerne ventet at regnskaberne ville blive skuffende, men måske vil de to storbanker også kunne overraske markedet positivt.

I Norden kommer Nordea med regnskab 21. juli, mens Danske Bank først offentliggører tallene for andet kvartal den 11. august.