»Jorden kalder Apple!«

For femte dag falder Apple-aktien i værdi af frygt for, at succesen ikke kan bære. Teleselskaberne begynder at melde fra over for Apples styring af deres indtægter.

Apple-aktien er ude i uvejr. På en dag blev der kappet 23 milliarder dollars af Apples markedsværdi. Arkivfoto: Mike Segar, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er på vej tilbage mod Jorden efter himmelflugten. Mandag faldt Apple-aktien brat på den amerikanske børs efter at være steget med næsten 50 procent i år. Dykket kommer efter spekulationer om, hvorvidt de seneste måneders retning mod de øvre himmellag har været blæst op til mere, end det kommende regnskab vil vise. Farvel til 23 milliarder dollars på en dag Den benhårde konkurrence på mobilmarkedet, hvor Apple har tilkæmpet sig en stor position med sine iPhone-modeller, giver grobund for en ængstelse for, om Apple kan holde skansen, efterhånden som konkurrenterne kommer op i fart - og design. Apple-aktien faldt med 4,2 procent - det største fald siden 19. oktober - og landede på den laveste pris siden 13. marts. Dermed blev der på en enkelt dag skåret 23 milliarder dollars af Apples markedsværdi. Et af de store teleselskaber i USA, Verizon, har meddelt, at det vil tage 30 dollars fra kunder, der vil have deres iPhone opgraderet til nyeste udgave. Det ses som tegn på, at teleselskaberne er trætte af, at Apple vil diktere betingelserne for at sælge iPhone-telefonerne, og dermed trues Apples egen indtjening. »Teleselskaberne begynder at slå tilbage den effekt, som Apple har haft på deres forretningsmodel,« siger aktieanalytiker Walter Piecyk fra BTIG LLC i New York til nyhedsbureauet Bloomberg. Ned på jorden igen Man har tidligere set aktiekursen dykke, når forventningerne har været spændt for højt op, understreger finansrådgivningsselskabet Wedge Partners over for Bloomberg. »Efter vor mening er der risiko for, at dette vil ske igen for martskvartalet, og at resultatet bliver, at aktiekursen igen kommer ned på jorden,« lyder analysen. Andre analytikere mener, at Apple var for hurtig til at levere sin iPad 3, hvor iPad 2 længe var rationeret, således at butikkerne kun fik et begrænset antal ad gangen. Apple er blevet 400 milliarder dollars mere værd siden 2008 og er dermed verdens mest værdifulde selskab.