Jordaner belyser Bukkehaves Irak-handler

Kontrakterne med Saddam Husseins embargoramte irakiske styre blev justeret, så myndighederne fik ti procent til sig selv, lød forklaringen i retten fra Bukkehaves jordanske agent.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når bil- og reservedelsforhandleren Bukkehave vandt et udbud i det embargoramte Irak, blev kontrakterne efterfølgende justeret, så der alligevel kom penge i Saddam Husseins statskasse.

Bukkehaves jordanske agent, Riad Marei, var den ansvarlige for at lave overførslerne. Han var i går fløjet ind til Retten i Svendborg. Her gav agenten for første gang sin forklaring på de ti procent i såkaldte »after service fees«, der nu har sendt Svendborg-firmaet Bukkehave i retten anklaget for korruption i »Olie for Mad«-skandalen.

»Det foregik sådan, at når varerne nåede den irakiske grænse, overførte Bukkehave beløbet og de ti procent ekstra til mig. Jeg overførte dem så til den irakiske bank,« forklarede Riad Marei om fremgangsmåden ved handlerne.

Jordaneren bidrog derfor med at belyse de sidste praktiske detaljer om handlerne. Og det er netop de små, men altafgørende detaljer, som anklager Hans Jakob Folker og forsvaret for Bukkehave-ejeren, Christian Haar, kæmpede om i retten i går.

Anklageren forsøgte at vriste detaljer ud af vidnerne, der kunne bevise, at Bukkehave var vidende om, hvad de ti procents gebyrer gik til. Forsvaret sled for at sandsynliggøre, at FN, det danske udenrigsministerium og Erhvervs- og Byggestyrelsen kendte til korruptionen og så igennem fingre med den. I den tvekamp var der i går små sejre at hente for begge sider af retten. Ud over agenten vidnede Svend Nørgaard fra Kosan Crisplant, der har indgået forlig i sagen.

Han deltog dengang i flere af de samme møder som Bukkehave. Nørgaard forklarede, hvordan han skriftligt havde stillet spørgsmål til Erhvervs- og Byggestyrelsen uden at få svar. En forklaring, der passede godt ind i forsvarets udlægning. En embedskvinde påstår dog, at hun har svaret Nørgaard mundtligt, men det erindrede han ikke. Omvendt fik anklager Hans Jakob Folker det ud af den jordanske agent, han havde håbet på.

»Jeg er tilfreds. Han fortalte om alle leddene fra forhandlinger og nye kontrakter til bankgarantier, så nu er pengesporet fra Bukkehaves handler fuldt ud belyst,« konkluderede anklageren efter Riad Mareis vidneudsagn.