Johan Schlüters investeringsselskab konkurs

Konkursen bringer kriseramt selskab, hvor Dansk Musiker Forbund er medinvestor, i vanskeligheder.

Billedet stammer fra Copydans årsberetning for 2011, hvor formandskabet i Fællesforeningen beretter om »styrke og samhørighed«. Formand var advokat Johan Schlüter (t.h.). Næstformand var musiker Anders Laursen (t.v.), der i mange år har været formand for Dansk Musiker Forbund. Forretnings­mæssigt var de to forbundne i?selskabet Basepoint Media. Foto: Henrik Petit Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste rester af den tidligere ophavsretskonge og advokat Johan Schlüters imperium smuldrer nu. Johan Schlüters advokatfirma krakkede i efteråret, og kort efter blev Schlüter selv erklæret personlig konkurs. Nu har Kammeradvokaten også begæret Schlüters investeringsselskab, JHTS Invest, konkurs.

Konkursen i investeringsselskabet giver vanskeligheder for et i forvejen kriseramt IT-selskab, Basepoint Media, som Dansk Musiker Forbund er medejer af, men som Johan Schlüter, hans tidligere advokatfirma samt en af hans advokatpartnere var majoritetsaktionærer i. Hovedaktionæren i Basepoint Media er nu kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Schlüters investeringsselskab ejede, ud over Basepoint Media, også Promoter Invest, som har negativ egenkapital og underskud og har været forsynet med revisor­anmærkninger år ud og år ind fra og med 2009.

Det tredje aktiv i Schlüters investeringsselskab er en 40 pct. ejerandel af en fransk pragtejendom, Domaine des Esprits i Provence, som i JHTS Invests seneste regnskab er værdisat til 11 mio. kr. Det var planen, at ejendommen skulle omdannes til et museum for den afdøde franske musiker Charles Trenet.

Ideen med Basepoint Media er at distribuere digitalt indhold online på vegne af blandt andet rettighedshavere til musik og mod betaling. Basepoint Media har imidlertid de forløbne fem år haft revisoranmærkninger i årsregnskabet – senest med forbehold for fortsat drift – og selskabet kom ud med et underskud på knap syv mio. kr. i 2014. Og det til trods for, at aktionærerne gennem årene har tilført over 20 mio. kr. Dansk Musiker Forbund har været aktionær, siden selskabet blev stiftet i 2006.

Ejerforholdene omkring Basepoint Media er specielle, idet tre ud af fem ejere i dag er konkurs. Hovedaktionærerne var Schlüters tidligere advokatpartner i Johan Schlüter Advokatfirma Lars Halgreen, det konkursramte advokatfirma, og skandale­selskabet Registrering Danmark, som Schlüter, Lars Halgreen og trioens tredje partner, Susanne Fryland, ejede i fællesskab, og som angiveligt svindlede med TV- og film­producenters rettigheds­midler for 175 mio. kr.

Musikerforbundet kautionerede

Rosinen i pølseenden er Dansk Musiker Forbund, som gennem en årrække har været aktionær i Basepoint Media og i det seneste årsregnskab optræder forbundet som kautionist for selskabet.

Presseansvarlig Birgitte Henriksen forklarer, at forbundet ikke har tjent penge på sin støtte til Basepoint Media:

»Formålet har været at skabe værdi for musikere og andre rettighedshavere i musikbranchen,« skriver hun i en mail og oplyser, at DMF har indskudt omkring 3,5 mio. kr. i selskabet. DMF ejer i dag omkring ti pct. af selskabet.

Dansk Musiker Forbunds mangeårige formand, Anders Laursen, kender Johan Schlüter godt. De to har siddet i bestyrelsen i Copydan-selskabet Fællesforeningen, som klarer fælles IT og andre administrative opgaver i Copydan-koncernen. Johan Schlüter var i 2011 formand og Anders Laursen næstformand. Siden indtrådte Johan Schlüters datter, Katrine Schlüter Schierbeck, i stedet for sin far og fungerede som næstformand i Copydan Fællesforeningen sammen med Anders Laursen, som overtog formandsposten.

Johan Schlüter har haft store forhåbninger for et to år gammelt datterselskab under Basepoint Media ved navn Aporta Digital, som han mener kan indbringe mange penge ved et salg. Aporta Digital havde i seneste regnskab et underskud på ti mio. kr. og en revisor­anmærkning, der tog forbehold for fortsat drift, med mindre selskabet blev tilført ny kapital.

»Selskabet kan formentligt sælges til så store penge, at det vil kunne dække det tab, som rettighedshaverne påstås at have lidt,« skriver Johan Schlüter i en mail til Berlingske.

Schlüter henviser her til de beskyldninger om svindel for 175 mio. kr. med TV- og filmproducenters rettighedsmidler. Beskyldningerne er rejst mod ham og hans tidligere advokatpartnere.