Johan Schlüters bundlinje blev reddet af svindelfirma

Skandaleramt advokatfirma har hævet millionbeløb i advokathonorarer og fra salg af goodwillpost til Registrering Danmark. Det sår tvivl om, hvor meget firmaet vidste eller burde have vidst om svindel med Copydan-penge.

Foto: Asger Ladefoged. Det fremgår ikke direkte af Johan Schlüter Advokatfirmas regnskab, at der er sket en transaktion fra Registrering Danmark. Til gengæld er der en goodwillpost på 35 millioner kroner unden nærmere forklaring. Foto: Asger Ladefoged
Læs mere
Fold sammen

Det selskab, der står i centrum for beskyldninger om svindel for 100 millioner kroner, har været afgørende for økonomien i det københavnske Johan Schlüter Advokatfirma. Det kan Jyllands-Posten afsløre efter en grundig gennemgang af virksomhedens regnskabsmateriale.

Advokatfirmaet oprettede i 2009 virksomheden Registrering Danmark til at varetage opgaven med at fordele Copydan-penge til tv- og filmproducenter. Virksomheden er blevet beskyldt for at svindle med rettighedspengene, og advokatfirmaet reagerede ved at lægge skylden på daværende registreret direktør Susanne Fryland, som er blevet politianmeldt og bortvist.

Nu viser det sig dog, at Registrering Danmark gennem de seneste år har betalt store millionbeløb til advokatfirmaet. Jyllands-Posten skriver, at Registrering Danmark i 2012 købte en goodwillpost fra advokatfirmaet for 35 millioner kroner. Samme år landede JSAs et overskud på bare 22 millioner, og det kunne altså tyde på, at transaktionen forhindrede et stort underskud i advokatfirmaet.

I 2014 købte Registrering Danmark på samme måde advokatbistand hos JSA for 12 millioner kroner. Registreret direktør Lars Halgreen benægter, at transaktionernes formål var at dække underskud.

»Det var ikke en øvelse, som gik ud på at lukke huller. Den gik ud på, at der skulle laves en virkelighedstro opgørelse af, hvad der hørte til i Registrering Danmark, og hvad der hørte til i JSA,« siger Lars Halgreen til Jyllands-Posten.

Producentforeningen rejser derimod spørgsmål om, hvor meget kendskab det ansete advokatfirma egentligt har haft til svindlen med Copydan-pengene hos Registrering Danmark.