Jørgen Huno anklages for kup i TryghedsGruppen

Bestyrelsen og formand Jørgen Huno Rasmussen fra TryghedsGruppen beskyldes for at forsøge at kuppe sig til magten, når TryghedsGruppen om kort tid skal beslutte, hvordan selskabets formue på 37 mia. kr. skal komme medlemmerne til gode.

Jørgen Huno Rasmussen, formand i Tryg Forsikring og TryghedsGruppen, står nu over for at skulle opsplitte TryghedsGruppen og formuen på 37 mia. kr., da det er, hvad et flertal i repræsentantskabet ønsker. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konflikten optrappes i TryghedsGruppen, hvis formue på 37 mia. kr. for alvor er ved at komme i spil. Således er repræsentantskabet tæt på at finde en model, der sikrer, at pengene i højere grad kommer medlemmerne til gode. Men der er store uenigheder i processen.

Bestyrelsesformand Jørgen Huno Rasmussen har hele tiden givet udtryk for, at det er en vigtig beslutning, og at repræsentantskabet derfor giver sig god tid til processen. Men fredag sagde Jørgen Huno Rasmussen i Berlingske Business, at bestyrelsen nu har sat en deadline for, hvornår beslutningen om en bonusmodel skal være vedtaget. Det skal senest ske ved repræsentantskabets ordinære møde 18. marts 2015, men bestyrelsen har samtidig indkaldt til et ekstraordinært møde 24. februar 2015, hvor bestyrelsen vil have truffet en endelig beslutning om valg af model.

Det får nu flere til at kritisere Jørgen Huno Rasmussen og den øvrige bestyrelse. Kritikken skyldes, at der er valg til repræsentantskabet i januar 2015, og ved at lægge beslutningen allerede i februar, så når nyvalgte repræsentantskabsmedlemmer - der eventuelt skulle være uenige med bestyrelsen - ikke at være med til afstemningen. Omvendt kan hele den nuværende bestyrelse være med, selvom fire af bestyrelsesmedlemmerne risikerer at ryge ud i forbindelse med valget.

Det tidligere medlem af repræsentantskabet Jørn Astrup skriver i en mail til repræsentantskabsformand Leila Lindén, at det forestående valg »har ført til panik i bestyrelsen«, og at hun må »træde i karakter og bringe bestyrelsen til besindelse«.

»Det ligner et kupforsøg,« skriver Jørn Astrup.

Jørgen Huno Rasmussen afviser dog, at bestyrelsen spekulerer i at haste en beslutning igennem, så de selv er sikre på at være med til at træffe den.

»Det kan jeg blankt afvise og sige, at det intet har på sig. Vores pligt er jo at følge de ønsker, der er i repræsentantskabet. Og der er nogen, der lægger vægt på, at man holder momentum og ikke bare forsinker processen. Og så er der selvfølgelig også nogen, der siger, at man ikke skal skubbe nogle nyvalgte til side. Begge synspunkter er jo relevante, og vi har ikke i bestyrelsen taget stilling til, hvordan den afstemning skal foregå. Det er op til repræsentantskabet, hvordan og hvornår der stemmes,« siger Jørgen Huno.

Han siger dog samtidig, at der allerede på det første møde i februar under alle omstændigheder skal stemmes om, hvilken model der skal indføres.

»Der kommer under alle omstændigheder afstemning på det første møde for at afgøre, hvilken model der har flertal. Og så kan fremgangsmåden være den, at man fremlægger vedtægtsændringer som muliggør denne model på det efterfølgende repræsentantskabsmøde, og det ville i givet fald indebære, at alle de nyvalgte har stemmeret og derfor kan afgøre, om man skal vedtage de vedtægter eller ej,« siger Jørgen Huno.

Hvad sker der så, hvis der ikke er stemmer nok til at ændre vedtægterne?

»Så skal man starte forfra,« siger Jørgen Huno Rasmussen.

Også Kent Petersen, formand i Finansforbundet og ny kandidat til det kommende valg, er overrasket over, at bestyrelsen haster beslutningen igennem. Og han truer med, at han vil gøre oprør, hvis der på mødet den 24. februar træffes en beslutning, som ikke tilgodeser medlemmerne i tilstrækkelig grad.

»Det her handler jo også om at få truffet en beslutning, som gerne skulle give ro i TryghedsGruppen, og det skal da ikke være nogen hemmelighed, at hvis man træffer en beslutning, som ligger meget langt væk fra det, som vi har lagt vægt på, så får man bestemt ikke ro i TryghedsGruppen. Så vil vi gøre, hvad vi kan - også juridisk - for at modarbejde det,« siger han.

Jørn Astrup mener i øvrigt, at beslutningen om at stemme allerede i februar strider imod selskabets vedtægter.

»Fremgangsmåden strider mod almindelig anstændighed. Og den strider mod TryghedsGruppens vedtægter, hvorefter repræsentanter, der har mistet deres mandat – men endnu ikke er udtrådt af repræsentantskabet – ikke kan deltage i beslutninger, der rækker fremad,« siger han.

Jørgen Huno Rasmussen afviser dog, at det er imod vedtægterne.

»Umiddelbart mener jeg, at bestemmelsen vedrører det ordinære repræsentantskabsmøde, og den tilsiger at beskrive, hvordan man håndterer dét. Men det er muligt, at man deraf kan slutte, at det også gælder ekstraordinære møder. Og det er helt uproblematisk, for vi ville aldrig drømme om at lægge en beslutning frem, som skulle blive mistænkt for at være i strid med vedtægterne,« siger Jørgen Huno Rasmussen.