Joe & The Juice runder en milliard, mens Jensens Bøfhus stadig kæmper med blodrøde tal

Listen over Danmarks største virksomheder, Berlingskes Guld1000, afslører fremgang hos madkæder som Sticks'n'Sushi, Joe & The Juice og Lagkagehuset. Men nedturen fortsætter for Jensens Bøfhus.

Jensens Bøfhus har siden sidste år rykket sig fra at være nummer 760 til nummer 935 på listen over Danmarks 1.000 største virksomheder. Jensens Bøfhus har været i modvind, siden de i 2014 sagsøgte den lille nordjyske fiskerestaurant Jensens Fiskehus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er penge at tjene på sultne kunder. Virksomhederne bag Sticks'n'Sushi, Lagkagehuset og Joe & The Juice har det seneste år langet flere madvarer over disken.

Dermed har virksomhederne formået at rykke sig flere pladser op blandt Danmarks største 1.000 virksomheder. Det viser en gennemgang af deres regnskaber, Berlingske har foretaget.

Juiceeventyret har gæld på bundlinjen

Joe & The Juice blev i 2002 stiftet med formålet at skabe sund mad og drikke, »som ikke smager ad helvede til«. Stifteren, Kasper Basse, fik ideen efter flere år som eliteudøver på det danske karatelandshold, hvilket indebar strikse kostplaner og stort fokus på sundhed og ernæring.

»For de fleste mennesker er sundhed et enormt kompromis. Enten smager det ad ­helvede til, eller også ser det forfærdeligt ud. Hvis man indtager det, så er det, fordi man også gerne vil have lov til at spise burger og drikke vin,« har Kasper Basse tidligere fortalt til Berlingske.

Han har ad flere omgang solgt dele af virksomheden til de to kapitalfonde Valedo Partners og General Atlantic, der i dag sidder på aktiemajoriteten i juicekæden.

Joe & The Juice oplevede fremgang i salget i 2017, og det fortsatte i 2018, hvor kædens omsætning voksede med 27 procent. Virksomheden, der således smider betydelige mængder juice og sandwich over disken, har en omsætning på en milliard kroner. Dermed placerer juicekoncernen sig som nummer 490 på listen over Danmarks 1.000 største virksomheder, og siden sidste år har virksomheden rykket sig mere end 100 pladser op ad listen.

Men bag ved den stigende omsætning gemmer sig et underskud på 113 millioner efter skat, viste det seneste regnskab.

Juicekædens regnskaber ligner regnskaberne hos nogle af de andre madkæder på listen. Som nummer 553 ligger Lagkagehuset. Bagerkæden Lagkagehusets omsætning er det seneste år steget med 13 procent, og virksomheden har en omsætning på 881 millioner kroner. Men virksomheden ender med et underskud på 44 millioner kroner efter skat.

Også Sticks'n'Sushi har oplevet en fremgang i omsætningen på ti procent, men det kniber med at tjene penge for sushikæden, der har et minus på seks millioner kroner efter skat. Kæden placerer sig dermed som nummer 918 på listen.

Bøfhuset vandt i retten, men mistede danskerne hjerter

For spisestedet Jensens Bøfhus fortsætter nedturen.

I 2014 landede Jensen Bøfhus i en shitstorm, da restaurantkæden lagde sag an mod den lille fiskerestaurant Jensens Fiskehus i Sæby. Jensens Bøfhus mente, at man havde eneret til navnet. I sidste ende vandt restaurantkæden retssagen i Højesteret, men blev i stedet dømt af folkedomstolen. Salget raslede ned, og det har kunnet mærkes i regnskabet for selskabet bag bøfkæden, Jensen's Food Group, som efterfølgende har måttet lukke en fjerdel af sine restauranter.

Sidste år købte otte fynske rigmænd virksomheden af stifteren Palle Skov Jensen, som har ejet Jensen Bøfhus siden 1990. Få måneder efter tiltrådte Anders Nikolaisen som direktør.

Virksomheden har siden 2018 rykket sig fra en placering som nummer 760 til nummer 935 på listen. Og et kig ind i regnskabet afslører også, at virksomhedens omsætning er faldet med 17 procent det seneste år. Virksomheden kommer dog ud med et positivt driftsresultat på 67 millioner efter skat, men det skyldes ifølge virksomhedens regnskab, at en række kreditorer har valgt at afskrive muligheden for at hente tabte penge for 132 millioner.