Jobs stjal rampelyset

Apple-stifteren fik stående bifald, da han indtog scenen efter en leveroperation. De nye produkter kom i anden række.

Steve Jobs' tilbagekomst i toppen af Apple-koncernen smittede af på børsen. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var nye og billigere iPod-musikafspillere på menuen, men det, der stjal billedet ved IT-producenten Apples præsentation onsdag aften, var ikke produkterne men manden på scenen.

Apple-stifter Steve Jobs var nemlig tilbage - i sin sædvanlige turtleneckbluse - efter næsten et års fravær på grund af en levertransplantation, og han fik stående bifald, før han fremviste Apples nye afspillere, der til gengæld ikke overraskede så mange.

Det var igen ikke produkterne men manden, der sendte Apple-aktien op til det højeste niveau i et år. Den 54-årige Steve Jobs, der grundlagde Apple i 1975, er nemlig indbegrebet af Apple, og han er idemageren og drivkraften bag Apples succes som designikon. Aktien faldt dog med en procent til sidst, og en analytiker nævnte, at Jobs så svag ud.

iPod Nano med video

Ikke desto mindre talte han med vanlig entusiasme om sine produkter, som nu også tæller en iPod Nano med videokamera. Derudover kommer der en ny udgave af Apples onlinebusik iTunes. Udover at indeholde mulighed for at dele og kopiere mediefiler mellem alle hjemmets computere indeholder den nye iTunes også et helt nyt format for musiksalg. Formatet minder om de gamle LP-plader - eller CDer med ekstra indhold, sangtekster og billeder, der nu følger med, når man køber et album i iTunes-butikken.

Derudover har Apple forbedret den såkaldte Genius-funktion, hvor iTunes-brugere over hele verden bidrager til en database over musiksmag. Det betyder i praksis, at iTunes med udgangspunkt i et enkelt nummer fra samlingen kan lave spillelister med andre numre, man også vil kunne lide.

Også softwaren til mobiltelefonen iPhone opdateres. Endelig sætter Apple priserne ned på sine iPod-afspillere inden den vigtige julehandel, som sidste år stod for godt 30 procent af Apples omsætning. iPod-afspillerne udgør 70 procent af det amerikanske marked for bærbare medieafspillere. En ny iPod Touch kommer i handelen til 199 dollars, et nedslag på 30 dollars.

Derimod kom der ingen iPad frem på scenen, sådan som den forventede tavle-PC med berøringsfølsom skærm er blevet døbt. Analytikere siger, at Apple arbejder på en sådan computer, som skal kunne vise film, spil og gå på nettet. Prisen forventes at ligge under 1.000 dollars.

Dybtfølt tak

Men det blev Steve Jobs selv, som tiltrak sig størst opmærksomhed, og han rettede en varm tak for, at han kunne stå på scenen:

»Jeg har nu en lever, som stammer fra en person i midten af tyverne, som døde ved en bilulykke og var generøs nok til at donere sine organer. Jeg ville ikke stå her uden en sådan generøsitet,« fortalte han bevæget og opfordrede alle i salen til at blive organdonorer.

Han tilføjede, at han spiste som en gal - især is.