Jerntilskud udløser rekordresultat

Holbæk-virksomheden Pharmacosmos, der producerer avancerede jerntilskud, har sat omsætnings- og indtjeningsrekord. Det sker, selv om selskabet har mistet en partner og fortsat mangler at få godkendt sit vigtigste middel i USA.

Pharmacosmos ledes af stifteren Lars Christensen (forrest) og sønnen Tobias Christensen (tv.) og Lars Lykke Thomsen.? Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salget af jerntilskud til mennesker og dyr går strygende for det familieejede Pharmacosmos. Virksomheden ligger i Holbæk og ejes af familien Christensen med Lars Christensen og sønnen Tobias Christensen som henholdvis adm. direktør og direktør for udvikling og strategi.

I regnskabsåret 2015-16, som netop er afsluttet, voksede omsætningen med 17 pct. og rundede for første gang en halv mia. kr. Samtidig voksede driftsindtjeningen med 27 pct. til 137 mio. kr.

Begge dele er rekord for den farmaceutiske virksomhed, der er gået fra 137 til 156 ansatte på et år.

»Det har været et fornuftigt år med tocifret vækst på både driftsindtjening og omsætning, og vi ser fortsat store muligheder for fremtidig vækst. Jernmangel er skyld i 1,8 pct. af sygdomsbyrden verden over, hvilket nærmer sig diabetes, som er skyld i 2,2 pct. Og vi har et produkt, som i mange tilfælde med blot en behandling kan afhjælpe problemet,« siger Tobias Christensen.

Væksten i salg og indtjening er hentet bredt på forretningsområder, som ud over jernbehandling af mennesker også omfatter veterinære jerntilskud til f.eks. smågrise og avancerede kulhydratingredienser til medicinalindustrien. Samtidig har virksomheden ekspanderet geografisk de senere år.

Produktet Monofer gives direkte i blodårene, og består af nanopartikler, som indholder en kombination af jern og kulhydrat, som gør, at jernet frigives langsomt. Det betyder, at Monofer kan gives i så høje doser, at det ofte kun er nødvendigt at give patienten én infusion. I dag bruges midlet f.eks. til at behandle kvinder, der har mistet blod i forbindelse med en fødsel eller til patienter, der har fået alvorlig blodmangel på grund af en sygdom.

Forsker i ny anvendelse

Men Pharmacosmos ønsker at udbrede anvendelsen. Midlet er også godkendt som en generel behandling og kan anvendes i en lang række forskellige terapiområder, eksempelvis hjertesvigt. Det sker blot sjældent, fordi der mangler konkret dokumentation for, at det rent faktisk redder menneskeliv.

Pharmacosmos har nu indgået et samarbejde med den britiske hjerteforening og de to har sponsoreret betydelige millionbeløb til at foretage den første kliniske undersøgelse nogensinde, som skal påvise at Monofer kan reducere dødelighed i hjertepatienter med jernmangel.

På det geografiske område kæmper Pharmacosmos samtidig med at komme ind på det amerikanske marked med Monofer, som har været på det europæiske marked i en årrække.

I slutningen af 2014 indgik selskabet et partnerskabsaftale med det familieejede schweiziske medicinalselskab Helsinn om at få midlet på markedet i USA. Det partnerskab er nu opsagt. Kort efter partnerskabets indgåelse, skærpede de amerikanske myndigheder nemlig kravene for at godkende jerntilskud, der skal sprøjtes ind i blodbanerne.

Selskabet kører nu videre med at gennemføre nye, store forsøg selv, og leder efter en ny, kommerciel partner. »Vi har lige sat to store forsøg i USA i gang for egne midler. De skal løbe i flere år, så det er endnu for tidligt at sige præcist, hvornår vi kan have Monofer på markedet i USA,« siger Lars Christensen.