Jensby tvinges ind som vidne i Ljungman-sag

Forsvarer Ebbe Mogensen har indkaldt IT Factorys tidligere bestyrelsesformand Asger Jensby som nyt vidne i landsretsagen mod Mikael Ljungman, der starter i morgen. Målet er frifindelse, mens anklager går efter at skærpe dommen på seks år fra byretten.

Asger Jensby Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan J¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sagen mod Mikael Ljungman begynder i morgen ved Østre Landsret, så bliver det med en række nye vidner bag vidneskranken. Blandt andre den tidligere bestyrelsesformand i IT Factory, Asger Jensby.

»Det er forskellige medarbejdere fra IT og revisionen hos IT Factory. Herunder også bestyrelsesformand Asger Jensby, som jeg også har indkaldt. Så må vi se, om det kan kaste noget lys over sagen, som vi har manglet i byretten,« siger forsvarer Ebbe Mogensen, der satser på en frifindelse af Mikael Ljungman.I sagen mod Stein Bagger ville Asger Jensby kun dukke op i retten, hvis han blev indkaldt som vidne. Det gjorde han ikke, men det bliver han altså nu mod Baggers makker Mikael Ljungman.

Anklager vil skærpe


Svenske Mikael Ljungman blev i vinteren 2008 kendt som ’Baggers makker’, da danskeren flygtede tværs over USA. Her lånte Ljungman ham sin bil og et kreditkort. I marts dømte Retten i Lyngby så Mikael Ljungman til seks års fængsel for svenskerens rolle i IT Factorys leasingkarusseller.

Gennem hele retssagen fastholdte forsvaret, at Mikael Ljungman var uvidende i forhold til svindlen i IT Factory. Ved Stein Baggers vidneudsagn i byretten ændrede han sin forklaring omkring, hvorvidt Mikael Ljungman kendte til svindlen. Bagger endte med at fortælle, at Mikael Ljungman ikke var direkte vidende. Det var blandt andet med til, at forsvaret ankede på stedet efter dommen.Minimum samme straf

Anklager Per Justesen er dog ikke nervøs forud for den nye sag. Han forventer, at den langt hen ad vejen vil forløbe som i byretten. Han vil i stedet gå efter, at Ljungman skal have minimum samme straf, som Stein Baggers på syv års fængsel.

»Vores påstand i byretten var, at han ikke skulle have mindre end Stein Bagger. Det fik vi jo som bekendt ikke, men det er også det, vi går efter denne gang. Vi har anket til skærpelse,« fortæller han.

Kurator afventer dom

Siden dommen i foråret har bagmandspolitiet haft nogle udenlandske bankkonti i i søgelyset. Blandt andet en konto i USA i navnet ’Lord Mikael Ljungman’. Anklageren mener dog ikke nødvendigvis, at det får nogen rolle i sagen ved Østre Landsret.

Hos Kammeradvokaten følger kurator for IT Factory-boet Boris Frederiksen interesseret med på sidelinjen. Han afventer Ljungman-sagens afslutning, og så vil han tage stilling til nye sager omkring millionsvindlen i IT Factory.»Vi har haft nogle overvejelser og overvejer stadig, hvorvidt man kan forfølge nogle af de her personer og selskaber i udlandet ud over de sager, der allerede er anlagt. Indtil videre vil vi gerne se resultatet af Ljungman-sagen, og så vil vi træffe vores beslutning derefter. Formentlig inden årets udgang,« siger han.