»Jeg tager min straf som en mand«

Den konkursramte tidligere milliardær Steen Gude er flyttet tilbage til Danmark fra Schweiz og er klar til at udstå sin fængselsstraf i fædrelandet

Sten Gude, Stone Invest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejendoms- og virksomhedsinvestoren Steen Gude blev i sidste uge idømt seks års fængsel for bedrageri, skyldnersvig og skatteunddragelse for 200 mio. kr., og den konkursramte eks-milliardær gav i retten både verbalt og kropssprogligt udtryk for sin frustration over dommen med skub og vrissen overfor journalister.

Nu har nederlaget i landsretten sat sig, og Steen Gude erklærer sig via sin advokat Anders Nemeth klar til at tage sin straf:

»Jeg synes, at dommen er urimelig og urimelig hård. Jeg kunne sætte mig hen og surmule, men jeg har besluttet at tage det som en mand og få afsoningen overstået,« er det budskab, som Steen Gude har til Berlingske.

Ifølge Anders Nemeth er han og Steen Gude enige om, at det ikke tjener noget formål at søge om, at få sagen behandlet i højesteret. Steen Gude har derfor nu to muligheder. Enten kan han vente på, at Kriminalforsorgen indkalder ham til afsoning, hvilket kan tage op til seks måneder. Eller også kan han selv henvende for at komme i gang med at afsone straffen så hurtigt som muligt.

Det vakte opsigt, da Steen Gude et par år efter at være erklæret konkurs både personligt og med selskabet Stones Invest flyttede til Lugano i Schweiz, og i den kulørte del af det nordsjællandske erhvervsmiljø blev der spekuleret i, hvorvidt den krakkede matador kunne gemme sig i Schweiz og slippe for retssag og fængsel.

Anders Nemeth maner alle sådanne rygter i jorden: »Steen Gude er flyttet tilbage til Danmark, hvor han har boet gennem et stykke tid, og han er klar til at udstå den straf, han har fået.«

Steen Gude bor ifølge Berlingskes oplysninger i dag i Vedbæk. Han har fire børn af tidligere ægteskab. Steen Gudes hustru nummer to, den tidligere Miss World og tv-vært Anne-Bolette Jill Gude har efter det oplyste stadig bopæl i Schweiz. Hun er for nylig indtrådt som adm. direktør i bygge- og anlægsselskabet Ermelundsgruppen Aps. Selskabet er stiftet af FSR Venture, som tegnes af advokat Frantz Sigersted-Rasmussen, partner hos Németh & Sigetty. Han oplyser, at han har solgt Ermelundsgruppen, og at Bolette Gude efterfølgende er tiltrådt som direktør. Frantz Sigersted-Rasmussen ønsker ikke at oplyse navnet på køber.

Straffesagen mod Steen Gude omfatter også hans bror, Søren Gude, Stones Invest's tidligere advokat Rolf Ussing samt selskabets økonomidirektør i Stones Invest, Lars Geister. Advokaten fik fire års fængsel og blev frakendt retten til at drive advokatvirksomhed indtil videre. Søren Gude og Lars Geister fik hver tre års fængsel. Samtlige blev frakendt retten til at stifte, være direktør eller bestyrelsesmedlem i selskaber med begrænset hæftelse. Steen Gude fik derudover en bøde på 18,5 mio. kr.