"Jeg synes ikke, vi skal tilføje for mange detaljer om Singapore"

En unavngiven OW Bunker-rådgiver mente ikke, at man burde nævne selskabet Dynamic Oil Trading i børspapirerne. Netop dette selskab var med til at tvinge OW Bunker i knæ.

Foto: Kasper Palsnov

272 sider. Ikke ét ord om selskabet Dynamic Oil Trading (DOT). Sådan endte OW Bunkers prospekt med at se ud, inden man gik på børsen. Men i sidste ende var det en kæmpe kredit i netop DOT, der var med til at trække tæppet væk under det nyligt børsnoterede OW Bunker.

Mange har siden spurgt, hvorfor et så vigtigt selskab som DOT ikke stod beskrevet i OW Bunkers prospekt, men nu kaster en kuratorredegørelse fra advokat Søren Halling-Overgaard lidt mere lys over den side.

Den særligt udpegede kurator har haft adgang til bjerge af interne dokumenter fra konkursboet i OW Bunker. Heriblandt en korrespondance, som en af OW Bunkers rådgivere har med en repræsentant fra selskabet ejer, kapitalfonden Altor.

Altor har forhørt sig, om man skal skrive mere i prospektet vedrørende aktiviteter i Singapore. Til det svarer OW Bunkers rådgiver:

»Jeg synes ikke, vi skal tilføje for mange detaljer om Singapore (...), da det distraherer fra det overordnede, store billede om stabile marginer og lyder ekstremt defensivt,« skriver rådgiveren og fortsætter:

»Desuden, selskabet vil specifikt ikke tale om Dynamic, som sammen med de nye fysiske operationer er årsagen til det meste af væksten i Singapore af forretningsmæssige grunde, som du er klar over.«

Det fremgår ikke umiddelbart, hvad Altor svarede på denne besked. Og det skal også påpeges, at mailen må antages at være taget ud af en større sammenhæng, som heller ikke fremgår af kurators rapport.

Først og sidst står dog, at Dynamic Oil Trading ikke var et ubetydeligt selskab i OW Bunker-regi, og Søren Halling-Overgaard har også valgt at fokusere en del af sine kræfter på DOT. Og skal man tro kuratoren, så er alting ikke foregået efter bogen i selskabet.

Helt centralt i DOT-spørgsmålet står en kredit til et selskab ved navn Tankoil. Denne kredit var med til at vælte OW Bunker. Bag Tankoil står Dennis Tan, der drev selskabet Petrotec tidligere. Den særlige kurator har opgjort, at hele 85 procent af den samlede omsætning i DOT blev udgjort af disse to selskaber.

Dette er blandt andet foregået gennem køb og salg mellem DOT og Tankoil af ganske store mængder olie og inden for ganske kort tid. Ofte med Tankoil-skibet »Sophie 9« i centrum. Disse handler skete ofte med et tab for DOT, og Søren Halling-Overgaard er ganske barsk i sin kritik og siger, at handlerne savner »en almindelig (sund) forretningsmæssig begrundelse«.