»Jeg skal vise, at jeg kan gøre det igen«

Man kan ikke pensionere et iværksættergen. Slet ikke, hvis dets ejermand hedder Lars Thrane, der langtfra er færdig i erhvervslivet og nu genopstår som virksomhedsejer.

Lars Thrane vil etablere en ny virksomhed, når hans konkurrenceklausul udløber sidst i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Startskuddet til Lars Thranes comeback begyndte allerede, da slutfløjtet lød for hans hidtidige erhvervskarriere. I november 2012 forlod han livsværket, højteknologivirksomheden Thrane & Thrane, efter at han uden held havde søgt at hindre den britiske militærproducent Cobham i en fjendtlig overtagelse af selskabet.

Allerede kort tid efter gjorde han det klart, at han trods sine seks årtier ikke var færdig med erhvervslivet.

»Jeg vil gerne starte en ny virksomhed,« sagde han blot en måned efter sin fratrædelse til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

4. juli 2014 gik det ønske i opfyldelse. Virksomheden Lars Thrane A/S blev en realitet.

»Jeg har stort set altid været selvstændig og drevet egen virksomhed. Efter, at jeg for to år siden solgte Thrane & Thrane, har jeg gået og tænkt over tingene og er nået til den erkendelse, at jeg skal i gang igen. Hvis du én gang har startet egen virksomhed, kan du ikke sådan gå på pension og sidde og glo,« fortæller erhvervsmanden, der er kendt for sine kontante udmeldinger og stærke engagement i det, han beskæftiger sig med.

Kontant var Lars Thrane derfor også i sin kritik af den fjendtlige overtagelse, som Cobham i 2012 foretog af Thrane & Thrane. Slaget blev tabt, men Lars Thrane har konsekvent nægtet at lade klicheen om, at vinderen skriver historien, få fodfæste.

Selv i dag, to år efter nederlaget og få dage efter stiftelsen af sit nye selskab, kalder han overtagelsen forkert. Og han nægter at lade samme skæbne overgå sit nye hjertebarn.

Skal lave nagivationsudstyr

Lars Thrane A/S, der indtil videre har ham som eneste ansatte, er endnu en virksomhed med speciale i marineudstyr.

»Gammel kærlighed ruster ikke,« slår han fast, men iværksætteren har valgt at skifte metier, og det produkt, virksomheden skal fremstille, er ikke satellitbåren kommunikationsudstyr, men derimod navigationsudstyr til søs.

Dermed slipper han for at få Thrane & Thrane som direkte konkurrent, som en klausul forbyder ham, men desuden anser han også markedet for satellitkommunikation for konsolideret og modent, til at en ung virksomhed som hans kan vinde fodfæste.

I stedet ønsker han at blive markedsledende inden for sit nye felt, hvis konkrete produktion endnu er ukendt.

»Det er jeg jo vant til,« konstaterer han og vil ikke afsløre andet, end at han ser et stort potentielt marked for nogle navigationsprodukter, der endnu ikke findes.

»Nu kunne jeg simpelthen ikke sidde stille på potten længere. Det har hele tiden ligget lidt i kortene, at jeg ville starte noget på et tidspunkt. Men det har taget noget tid, for når man forlader sit livsværk, skal man virkelig tænke sig om og afsøge de udviklingsmuligheder, der er. Det vigtigste, når man starter en virksomhed, er at finde områder, hvor der er nogle »huller«, som der er muligheder for at udfylde og tjene penge på,« siger han.

Pensionisttilværelse frister ikke

Som han tidligere har udtalt, handler det for ham om at udtænke præcis de produkter, som folk ikke aner, at de har brug for.

»Hvis jeg spørger kunderne, vil de blot have en hurtigere hest. Tilsvarende spurgte Steve Jobs ikke, om kunderne ville have en iPhone. De bedste produkter rammer et ukendt behov,« sagde han for eksempel i februar til Berlingske Business med henvisning til den nu afdøde Apple-stifter, der er et stort forbillede.

Lars Thrane kunne ellers snildt have tituleret sig pensionist efter salget af Thrane & Thrane. Han havde penge nok, og ganske mange nuller prydede den sum, han fik for selskabet: 650 millioner kroner.

Men det er ikke pengene, der tæller for den 66-årige forretningsmand. Jovist, de er rare at have, men »det handler om at vise, at jeg kan gøre det igen. Og alderen er fuldstændig sekundær for mig. Rullende sten samler ikke mos, det gælder sgu om at være i gang«.

Det er derfor helt andre faktorer af den slags, der ikke kan indtastes på et regneark, som driver ham til at fortsætte karrieren.

»Der ligger i ethvert erhvervsforløb spørgsmålet om anerkendelse. Jeg har altid svaret, når jeg er blevet spurgt om, hvorfor jeg driver virksomhed, at jeg har tjent de penge, jeg skal, men at den største anerkendelse, jeg kan få, er en anerkendelse blandt mine ligesindede. At folk fra branchen siger, at det er godt gået. Den ambition, tror jeg, ligger i en enhver iværksætter,« siger han.

Vil sikre magten

Endelig handler det også om at skabe velstand for omverdenen; for medarbejdere såvel som kunder og eventuelle investorer.

»Og dermed også for samfundet som sådan,« siger han – ikke uden at undgå en vis patos i at snige sig ind i stemmeføringen.

Sikkert er det, at der er masser af ambitioner om, hvad det nye selskab skal opnå. Men også, hvad det ikke skal. Som enhver anden erhvervsmand handler det for Lars Thrane om at minimere risici, finansielle såvel som personlige. Og én ting er sikkert: Lars Thrane A/S må ikke ende som børsnoterede Thrane & Thrane.

Det var netop den offentlige selskabsform, som Thrane & Thrane blev omdannet til i 2001, der gjorde det muligt for Cobham at gennemføre sit fjendtlige opkøb.

Lars Thrane kæmpede som hovedaktionær imod, men da han ikke var majoritetsaktionær, var det umuligt at forhindre overtagelsen. De øvrige aktionærgrupper fandt tværtimod prisen så attraktiv, at de ikke kunne sige nej. Af bitter erfaring har Lars Thrane derfor ikke umiddelbart ambitioner om at gøre sit nye aktieselskab offentligt.

»Det er ikke relevant på nuværende tidspunkt at tale om en børsnotering. Men i tilfælde af en børsnotering vil jeg sikre, at familien sidder på en bestemt majoritet, hvilket jeg egentlig er modstander af. Jeg synes, at når man er et børsnoteret selskab, skal over 50 procent kunne handles på børsen. Men jeg har det alligevel omvendt med det her, fordi jeg brændte fingrene sidst og er blevet skuffet over den måde, der skete en fjendtlig overtagelse på. Det lærer man af.«

Cobham Satcom ønsker ikke at kommentere Lars Thranes nye erhvervsfremstød.