»Jeg kunne sagtens levere en mia. kroner, men hvad så?«

Målsætningen om at tjene en mia. kroner er »demotiverende«. Sådan lyder det fra Coops nye topchef, der vil annullere dagligvarekæmpens strategiske målsætning.

"Det er ikke motiverende at løbe efter en milliard," mener Coops nye topchef, Peter Høgsted. Derfor lægger han en helt ny strategi. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter cirka et halvt år som topchef for en af Danmarks største virksomheder sender Coops nye topchef, Peter Høgsted, sit første tydelige signal om, at han vil noget andet end sin forgænger.

Peter Høgsted nægter at løbe efter den mia. kroner, som de seneste fem år har været et strategisk og langsigtet indtjeningsmål dikteret af bestyrelsen. Han mener, at tankegangen er forkert for Coop, der tæller kæder som Kvickly, Fakta, Irma og SuperBrugsen.

»At skulle løbe efter en milliardmålsætning anser jeg som dybt demotiverende. En milliard i indtjening må aldrig blive et mål i sig selv,« siger Peter Høgsted, der i efteråret blev udnævnt til Coops topchef, efter at talknuseren og ingeniøren Jesper Lien var fyret efter svigtende resultater.

Ny motivation

Målet om at tjene en mia. kroner kom fra bestyrelsen med Lasse Bolander i spidsen, og førte ifølge Berlingskes oplysninger til, at hver chef for Coops kæder blev pålagt at bidrage med hver deres for at nå dertil. Det lykkedes dog aldrig den rationelle ingeniør Jesper Lien at få sine kædechefer motiveret til at levere resultaterne, og nu signalerer Peter Høgsted, at tingene skal gribes helt anderledes an i fremtiden.

»Det vigtigste er, at vi opfinder en vision og en agenda og et sted, hvor vi skal hen, som så afføder en indtjening. Om det så kun er en mia. kr., eller om det bliver mere eller mindre, må tiden vise,« siger Peter Høgsted.

»Jeg kunne sagtens levere en mia. kroner, men hvad så? For mig er det meget mere interessant at tænke nogle tanker om, hvordan Coop ser ud om ti og femten år,« siger Høgsted, der dog tilføjer, at Coop naturligvis skal tjene nok til at kunne betale penge tilbage til sine medlemmer i form af bonuspoint og at investere i fremtiden.

Allerede nu slår Peter Høgsted fast i klare vendinger, at han på ingen måde vil videreføre bestyrelsens hidtidige målsætning om en milliard kroner i driftsindtjening, når han skal udforme Coop-kædernes strategi for perioden 2015 til 2017.

»Jeg mener ikke, at en milliard i indtjeningen skal være en milepæl, vi løber efter. Jeg kan simpelthen ikke blive motiveret af en mia. kroner,« siger han.

»Men vi kan sætte milepæle på indsatsområder. Det vil jeg gerne være med til at snakke om, og det resulterer så i, at vi tjener nogle penge. Om det så bliver en halv, en hel eller 1,5 mia. det aner jeg ikke endnu. Men det bliver ikke det, vi kommer til at løbe efter,« siger topchefen.

Bestyrelsen vil se økonomiske mål

I Coop-bestyrelsen accepterer bestyrelsesformand Lasse Bolander, at hans milliardmålsætning bliver modsagt af den nye topchef. Men der skal dog leveres en form for et indtjeningsmål, fastslår Lasse Bolander.

»Nu er Peter og hans hold ved at være klar til at lave en ny plan (strategien 2015-2017, red.), og hvis ikke der i den plan er nogle økonomiske mål, så vil bestyrelsen bede om at få det sat op, fordi selvfølgelig skal vi også måle hinanden på nogle økonomiske mål,« siger bestyrelsesformanden.Han har selv forklaret afskedigelsen af topchef Jesper Lien med, at Coop havde brug for en anden type leder, og det har han det fint med at have fået.

»Nogle mennesker bliver motiveret af en vision, og at vi arbejder for en idé, og nogle mennesker bliver motiveret af, at hvis du tjener to mio. mere næste år, så får du selv 50.000 kroner mere for det i bonus, og sådan er det jo også her i huset. Der er nogle, der motiveres af økonomiske mål, og nogle der motiveres af visioner,« siger Lasse Bolander.

Samme dag som Jesper Lien blev bedt om at forlade Coop-koncernen, udtalte Lasse Bolander til Berlingske Business, at Coop nu var på jagt efter helt andre kompetencer hos en topchef.

»Vi går efter en ledertype. En ledertype, der er en samlende type, en motiverende type, en kommunikerende type og en type, som virkelig har kundernes behov øverst i sin bevidsthed,« sagde han og tilføjede:

»De kvaliteter, som jeg lige nævnte, ser vi som meget vigtige, når vi skal finde den nye topchef. Så man kan godt sige, at det ikke er en udpræget talknuser, som vi går efter.«

Utilfredsstillende årsregnskab

Coop leverede onsdag for andet år i træk et utilfredsstillende årsregnskab. Driftsindtjeningen (EBIT) eksklusive brugsforeningerne er faldet fra 544 mio. kroner i 2011 til 287 mio. kroner i 2012 til 85 mio. kroner i 2013. Omsætningen er faldet en anelse og landede på 39,7 mia. kroner.