»Jeg kan godt knibe mig i armen og spørge, hvordan fik jeg lov til at stå i spidsen i 27 år?«

De danske slagteriers ubestridte førstemand, Kjeld Johannesen, takker om et halvt år af i Danish Crown efter en karriere, der om noget er startet fra bunden.

Kjeld Johannesen startede som 18-årig på slagteriet i Hurup. Han blev i samme koncern, der med tiden har udviklet sig til Danish Crown. Nu takker kongen af den danske slagteriindustri af efter 27 år. Fold sammen
Læs mere

Kjeld Johannesen meddelte i dag, at han snart overlader roret på Danish Crown til Jais Valeur fra Arla Foods. Johannesen har været 40 år i slagterikæmpen heraf 27 år som direktør,

Hvordan er det at skulle forlade Danish Crown efter så mange år?

»Det at være direktør i et selskab som Danish Crown handler som alle andre steder om at træffe beslutninger, og det her har ikke været den letteste beslutning at træffe. Men jeg synes, det er ansvarligt over for mig selv og min familie, men også over for Danish Crown. Selskabet er inde i en god udvikling, vi er ovre de værste store udfordringer og står med et godt fodfæste, som gør, at der er basis for at kunne lave et skifte uden det behøver at påvirke virksomheden.«

Havde du regnet med, at skulle sidde 27 år som direktør, da du startede i Danish Crown som 18-årig?

»Overhovedet ikke. Hvis man vil gøre karriere, så er det en betingelse, at man gør sit nuværende job bedst muligt, ellers så får man ikke de andre muligheder. Mit ambitionsniveau har været med et spørgsmål om at levere på hvert enkel trappetrin. Så er jeg kommet et skridt højere op, men der har ikke været nogen systematik i det.«

Hvad har været højdepunkterne?

»Der er to. Der er konsolideringen af den danske slagteriindustri, der er kørt siden 90 og frem til 2002, hvor der var en intens kamp om, hvem der skulle have ejerskab og ansvar. Efterfølgende har det været internationaliseringen, som vi har gjort fra 2002 til dags dato. Både med store investeringer i udlandet og i Danmark. Samtidigt har vi købt op i England, Tyskland Polen og Sverige, og vi har fabrikker i både USA og Kina.«

Kan du sætte ord på, hvad der har dén største udfordring?

»Nej, jeg synes ikke rigtigt.. Den største opgave er hele tiden at sikre konkurrencedygtigheden for ejerne. Vi glæder os over, hvor vi er i dag, men jeg må også sige, at økonomien ude i landbrugene er stærkt bekymrende. Der kan jeg glæde mig over, at der er en regering, der er ved at gøre noget ved rammevilkårene, og så skal vi levere vores del af det. Men jeg synes ikke, der er nogle enkelteelementer over en periode over 27 år. Jeg kan godt knibe mig selv lidt i armen og spørge, hvordan jeg egentlig fik lov til at stå i spidsen i 27 år? Jeg er både beæret og stolt over, at vi har klaret det gennem skiftende markeder og skiftende markedssituationer.«

I din tid har der også været en del afskedigelser i Danmark. Hvordan har du haft det med det?

»Der er to ting: Hvis ikke vi sikrer konkurrencedygtigheden, så havde vi slet ikke haft nogen jobs tilbage i Danmark. Vi er kommet igennem store dele af udflytningen, og vi ser en stabilisering nu. Men når man står over for flere hundrede slagteriarbejdere og fortæller, at de mister deres job, og man ser, hvordan det påvirker den enkelte familie, så berører det mig. Absolut. Men jeg tænker også på, at det har været nødvendige beslutninger for at sikre den internationale konkurrencedygtighed.

Hvad har du så af planer for fremtiden nu?

»Ikke eksakte planer. Jeg har nogle ambitioner om, at jeg skal have noget at rive i, for sådan er min natur. Og så skal jeg have noget mere tid til mig selv og til familien og til de ting, som der ikke har været plads til i kalenderen. Jeg har et par gode bestyrelsesposter, og hvis der kan bygges lidt oven på der, så vil jeg gerne det. Det giver jeg mig tid til at planlægge nu. Der har stået to ting på dagsordnen de seneste mange år: Der har stået Danish Crown og familien.«