»Jeg havde en ambition om sorte tal. Det havde jeg absolut«

Henrik Poulsen regnede med, at 2014 skulle blive det første år, hvor han som koncernchef skulle levere sort tal på bundlinjen. Sådan blev det ikke, og DONGs topchef erkender, at selskabets langsigtede mål er blevet sværere at nå.

Foto: ERIK REFNER.
Læs mere
Fold sammen

2014 skulle have været året. Men olieprisen ville det anderledes. Efter snart to år i chefstolen i DONG Energy, havde Henrik Poulsen ved starten af 2014 set frem til, at han et år senere kunne præsentere sit første regnskab med sorte tal på bundlinjen.

Flere nedskrivninger på en række olie- og gasfelter gjorde dog, at milepælsregnskabet i stedet blev til en grim skuffelse på bundlinjen.

»Ved årets indgang havde jeg en ambtion om sorte tal på bunlinjen. Det havde jeg absolut. Og vi lander også årets præcis, som vi havde håbet på, med den lille undtagelse, at olie- og gaspriserne falder meget og uventet, hvilket gør, at resultatet går i rødt,« siger Henrik Poulsen til Berlingske Business.

Topchefen er dog langt fra skuffet over regnskabet. Han fokuserer på, at driften i selskabet er markant forbedret.

»Driftindtjeningen udvikler sig meget stærkt, og den underliggende drift er ret stærk. Så på den måde kan vi sige, at vi er godt tilfreds med de ting, som vi selv kan kontrollere og selv indflydelse på.«

Gør det dig lidt gladere, at den negative effekt er uden for jeres indflydelse?

»Nej, det gør mig ikke gladere som sådan. Men det er vigtigt, at vi har fokus på de ting, som vi har indflydelse på og gør noget ved dem. Vi kan ikke gøre noget ved olieprisen. Det er et markedsvilkår, og nu er den faldet med op til 50 procent. Det er en ny markedssituation, og vores opgave er så at tilpasse vores forretning til den markedssituation.«

Henrik Poulsens køreplan var og er DONGs 2020-strategi. Et centralt mål i denne plan er at ramme en driftsindtjening på 20 milliarder kroner i 2016.

DONG regner med at ramme 15,5-17,5 milliarder i 2015, for selv om selskabet har afdækket sig fuldstændigt mod den faldende oliepris, så slår afdækningen først ind efter skattebetaling. Dermed vil den stadig ramme driften.

Er jeres mål om 20 milliarder EBITDA i 2016 i fare?

»Vi fastholder målet, og det gør vi selvfølgelig kun, fordi vi tror, vi kan levere i niveauet 20 milliarder. Det er klart, at det er blevet sværere efter det her fald i olieprisen, fordi det rent faktisk påvirker EBITDA. Udfordringen er blevet større, men det betyder ikke, at vi har aflivet målet, det betyder bare, at vi skal arbejde hårdere for det,« siger Henrik Poulsen.