»Jeg har spildt meget tid på at være forvirret«

Jesper Rølund fik sidste år en idé til en ny pallestablingsløsning og gik straks i gang med at søge hjælp i det offentlige erhvervsudviklingssystem. Men hans vej igennem de mange muligheder har spildt meget af hans tid.

Efter et års arbejde med projektet er Jesper Rølund snart klar til at sælge sin pallestablingsløsning, men arbejdet har budt på megen forvirring, og han mener, at det er tilfældigheder og vedholdenhed, der har ført ham til det sted, hvor han er i dag. ?Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper Rølund er ikke helt grøn, når det kommer til at have egen virksomhed. Under sin uddannelse var han selvstændig, og de seneste seks år har han haft sin egen arkitektvirksomhed. Men da han sidste år sprang ud som iværksætter med en idé til et nyt produkt, var det alligevel ubetrådt land for ham.

Pludselig stod han i en uvant situation med spørgsmål som »hvordan søger jeg patent«, »hvilke rettigheder har jeg«, og »kan jeg mon få produktudviklingsstøtte«. Derfor gik Jesper Rølund til Væksthuset i hovedstaden, men på flere punkter måtte de ikke hjælpe ham, fordi det ville være konkurrenceforvridende.

»I stedet gik jeg i gang med at ringe rundt og læse på hjemmesider og tog blandt andet kontakt til Markedsmodningsfonden. Efter lang tid frem og tilbage fandt jeg ud af, at de støtter lige præcis det, jeg laver – bortset fra at de ikke støtter en virksomhed, der er så lille og uudviklet som min,« siger han.

En kunde i Jesper Rølunds arkitektvirksomhed havde bedt ham om at finde en løsning på, at meget plads i lastbilers lastrum og virksomheders lager går til spilde, fordi man ikke kan stable paller med gods. Det fik Jesper Rølund til at opfinde »Spaceinvader«, der gør det muligt at sætte paller oven på hinanden. Men han havde brug for at få testet løsningen.

Markedsmodningsfonden sendte ham videre til Accelerace, der hjælper iværksættere med at blive investeringsmodne. Men her skulle han havde skrevet sine første fakturaer, og det havde han ikke endnu. Grøn Omstillingsfond, EU-programmet Horizon 2020, et innovationsnetværk, Statens værksteder for Kunst, Connect Denmark og Innovationsfonden er senere blevet tilføjet til opkaldslisten.

I sidstnævnte har han fået bevilget penge til at teste sin pallestablingsløsning på Teknologisk Institut, mens han selv har finansieret patentansøgninger og produktudvikling. Hos Teknologisk Institut har han nu fået tilbudt hjælp til at søge fondsmidler, hvis han tester sine produkter dér.

Nu er det mere end et år siden, Jesper Rølund gik i gang med sit iværksætterprojekt, og han er snart klar til at sælge sin pallestablingsløsning. Men når han ser tilbage på sin vej gennem erhvervsudviklingssystemet, ser han en meget ustruktureret vej.

»Jeg har spildt meget tid på at være forvirret, og jeg har manglet et grundlag at træffe de rigtige beslutninger ud fra. Hvis man henvender sig ét sted, skal man være struktureret som dem og kende deres terminologi, men det kan være helt anderledes næste sted,« siger Jesper Rølund og tilføjer:

»Jeg føler, det er tilfældigheder og vedholdenhed, der har afgjort, hvor jeg er i dag. Der er helt vildt mange muligheder, og det er kun godt, men det er svært at finde ud af, hvor man skal gå hen, når man er nyetableret.«