Japanere byder ni mia. kr. for ukendt dansk komet – det fik aktien til at falde

Japansk kemikoncern er klar til at betale kæmpebeløb for en dansk pharmavirksomhed.

Medicinalvirksomheden Lundbeck spaltede i 2002 Veloxis ud som en selvstændig virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Pharmavirksomheden Veloxis siger måske ikke alle danskere så meget, men for den japanske kemivirksomhed Asahi Kasei Pharma er det en guldklump. Hele 8,9 mia. kr. er japanerne klar til at betale for virksomheden, som Lundbeckfonden og Novo Holdings ejer 80 pct. af.

De øvrige aktier er noteret på børsen i København. Nu bliver de tilbudt seks kr. pr. aktie, hvilket er 60 øre under lukkekursen fredag, og derfor faldt virksomhedens aktier mandag formiddag.

Alligevel mener bestyrelsesformand i Veloxis Michael Heffernan, at aktionærerne har fået et godt tilbud, som de bør sige ja til.

»Veloxis har skabt væsentlig værdi for alle aktionærer, hvilket vi mener er reflekteret i dette overtagelsestilbud. Vi er begejstrede over det engagement, Asahi Kasei har vist for den videre udvikling af Veloxis, der stadig fastholder Veloxis' fokus på at forbedre transplanterede patienters liv,« siger han i en meddelelse.

Veloxis, der tidligere hed LifeCycle Pharma, blev stiftet i 2002, som et spin off fra Lundbeck.  Virksomheden har hovedkontor i Hørsholm nord for København, men har store aktiviteter i Cary i den amerikanske delstat North Carolina. Det går særlig godt for lægemidlet Envarus, som er til patienter, der har fået en nyretransplantation. Salget af produktet er i år især gået godt i USA.

Den seneste måned er aktierne i virksomheden steget med mere end 70 pct. og over 200 pct. det seneste år. Aktien er blandt andet hjulpet op af den opjustering, som virksomheden kom med i sommer.

Den store aktiestigning den seneste tid betyder, at aktionærer trods alt bør være tilfredse med det japanske bud, mener investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

»Veloxis er steget meget de seneste år, dage, uger og måneder. Normalt sker et købstilbud med en budpræmie. Det sker ikke her, hvor »præmien« er minus ti pct. Det er dog kun de allermest spekulative og kortsigtede investorer, som har grund til at være utilfredse og kede af det,« lyder det fra Per Hansen.

Han understreger, at de langsigtede investorer bør være tilfredse.

»Større aktionærer har været med i en længere periode, og når Novo og Lundbeck sælger nu, er det en klar understregning af, at børskursen ikke afspejler de økonomiske realiteter og de muligheder, der ligger forskningsmæssigt,« mener Per Hansen.

Christoffer Søderberg, der er chef for europæiske investeringer i Novo Holdings, siger, at det japanske bud er belønningen for mange års hårdt arbejde.

»Asahi Kaseis køb af Veloxis er kulminationen på mere end et årtis forskning, udvikling og kommercialisering af life science-innovation, hvilket nu vil komme tusinder af patienter verden over til gode. Vi er stolte af, hvad Veloxis' medarbejdere har opnået, og påskønner, at alle vil fortsætte hos Asahi Kasei,« skriver Christoffer Søderberg i en meddelelse i forbindelse med buddet.

Lene Skole, direktør for Lundbeckfonden, er glad for den udvikling, virksomheden har været igennem siden 2002.

»Siden Veloxis blev udskilt af H. Lundbeck i 2002 som et early-stage biotek-selskab, har Veloxis været på en spændende rejse, og vi har været en del af denne rejse i mere end ti år. Vi har stor respekt for den imponerende udvikling og selskabets resultater med at omsætte en unik teknologi til et værdifuldt produkt. Nu er det tid til, at en ny ejer overtager tøjlerne, og vi mener, at Asahi Kasei er den ideelle ejer til at tage Veloxis til næste niveau til glæde for patienter over hele verden,« hedder det fra Lene Skole.

Veloxis forventer i 2019 at omsætte for ca. 500-550 mio. kr.