Japan-ekspert: Drop BRIK-landene

Virksomhedskonsulent Torben Henriksen mener, at mange danske virksomheder er blevet forblændet af snakken om BRIK-landenes vækstrater.

Japan udgør et værdimarked, og man bør ikke lade sig forblænde af vækstmarkederne, som de fire BRIK-lande repræsenterer, mener Japan-ekspert. Japanske yen kan blive fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO

Tænk ikke på vækstmarkeder – tænk på værdimarkeder. Virksomhedskonsulent Torben Henriksen mener, at de seneste års store fokus på muligheder i lande som Brasilien, Rusland, Indien og Kina (de såkaldte BRIK-lande) er et fejlskud.

Når det kommer til at vælge indsatsområder for danske virksomheder, er der ifølge ham langt mere at hente, hvis man i stedet fokuserer på store, veletablerede og stabile markeder. Og Japan er i hans optik det fremmeste eksempel på et sådan »værdimarked«.

»Nogle gange har vi det med at galopere lidt lemmingagtigt efter BRIK-landene uden at tænke os om,« siger Torben Henriksen og tilføjer:

»Når vi snakker om et land med »en god økonomi«, tænker man pr. automatik på vækstlande. Man kan også se på det på en anden måde. Japan er trods 20 års økonomiske problemer ikke konkurs. På en eller anden måde har Japan fundet en formel, hvor man overlever uden vækstrater.«

Torben Henriksen peger på, at der så godt som »på hvert andet gadehjørne« i hovedstaden Tokyo er vestlige luksusbutikker som Chanel eller Louis Vuitton. Der er altså masser af købekraft. Og hans erfaring fra 25 års forskelligartet business i Japan er, at der er mange vestlige aktører, der »tjener kassen« på Japan. Problemet er ofte at komme ind og i gang på markedet.

Ifølge Torben Henriksen kan det dog sagtens lade sig gøre. Det kræver dog tålmodighed – men har man den, kan afkastet også være substantielt.

»En prominent dansk virksomhedsleder sagde engang til mig, at man selvfølgelig skal være i lande som USA og Kina. Men det sted, hvor man tjener penge, det er altså Japan. Stort set alle de virksomheder, der er i Japan, tjener kassen. Men det tager tre til fem år at få skabt den tillid og den historik, der gør, at man kan agere i markedet. Men når det først er sket, så er den der altså,« siger han.