Janus Friis tilbage til rødderne

Den danske IT-komet Janus Friis gør comeback i musikbranchen. iTunes bliver den hårdeste konkurrent.

Janus Friis. Manden, der solgte Skype til eBay og blev milliardær. Fold sammen
Læs mere
Foto: MØLLER MAGNUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I musikbranchen vil de kalde det et comeback. For knap ti år siden så Janus Friis' og Niklas Zennströms fildelingsprogram Kazaa dagens lys. Tjenesten gav brugerne mulighed for at downloade millioner af sange, film og tv-klip gratis.

Kazaa blev senere sagsøgt af pladeselskaber og Hollywood-studier, og det hele endte med en afvikling. Samtidig solgte IT-parret deres næste firma, Skype, til eBay for mere end 18 milliarder kroner.

Læs også: Skype-drenge klar med gigantfond

Ifølge New York Times er Janus Friis og Niklas Zennström nu vendt tilbage til deres musikalske rødder. Deres nye koncept, Rdio, indvies i denne i et forsøg på at tage kampen med iTunes og deres position som nummer ét inden for musiktjenester på internettet op.

Planen er, at brugerne skal lægge mellem 30 og 60 kroner om måneden, hvorefter de opnår ubegrænset adgang til et stort musikalsk katalog, herunder sange fra de store pladeselskaber. Men umiddelbart ligner det et koncept, som andre iværksættere tidligere har slået sig på - seneste Rhapsody og Napster.

Hård fight

Rdio-kunder vil være i stand til at streame og gemme sange på en række mobile enheder - startende med iPhone og BlackBerry. Men senere også på Googles styresystem Android.

"Kazaa eksploderede og blev brugt af et ekstremt antal mennesker," siger Janus Friis til New York Times.

Læs også: Google pønser på Skype-konkurrent

IT-kometen har brugt de mange år med retssager og forhandlinger på at skabe gode relationer i musikbranchen, og ifølge ham selv er det lykkedes med hård fight.

Rdio, der har hovedkvarter i San Francisco og har 22 ansatte, åbner i denne uge, men kun for særligt inviterede. Senere på året vil tjenesten blive mere bredt tilgængelig.