James Bond-aktion bag frigivelse af skib

James Bond-aktion baner vejen for frigivelsen af det dansk-drevne Clipper-skib CEC Future ud for den somaliske havneby Eyl. Piraterne scorer millionsum.

Foto: Reuters. Ved hjælp af en ren James Bond- aktion blev skibet CEC Future og dets 13-mand store beslætning befriet. På billedet ses filmens James Bond, der for tiden spilles af den engelske skuespiller Daniel Craig.
Læs mere
Fold sammen
Det dansk-drevne Clipperskib CEC Future og dets 13 mand store besætning er sat fri. Det oplyser direktør i Clipper Projects Per Gullestrup til Ritzau. Besætningen har det efter omstændighederne godt. Skibet er nu under eskorte af et russisk krigsskib på vej til havnebyen Salalah i Oman, hvorfra besætningen flyves hjem til deres familier.

Efter 68 dage i piraternes klør førte en James Bond-aktion til frigivelse af besætningen. Løsesummen på et ukendt antal millioner kom flyvende.

- Vi sendte et lille propelfly ind med løsesummen til piraterne. Pengene var i en mindre container, som blev kastet ned med en faldskærm i et område udpeget af piraterne. Det var den hurtigste og nemmeste måde at få afleveret løsesummen på, fortæller Per Gullestrup, der er meget lettet over, at der er sat punktum i pirat-sagen.

Clipper-direktøren vil af hensyn til andre kaprede skibe ved Somalia ikke oplyse, hvor mange penge de kriminelle pirater scorede på at slippe skib og besætning ud i friheden.

I pirat- og rederikredse er det dog kendt, at markedsprisen for at få vredet et skib ud af piraternes klør i øjeblikket er mellem en og to millioner dollars - svarende til mellem fem og 10 millioner kroner.

/ritzau/