Jakob Riis vil sætte skub i Falcks internationale vækst

I december røg Allan Søgaard Larsen, mangeårig topchef i Falck, med fynd og klem ud af ledelsen. Hans afløser Jakob Riis siger, at han vil sætte skub i Falcks internationale vækst.

Falck-logo på brandbil hos Falck i Ballerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Falcks nyudnævnte topchef, Jakob ­Riis, der kommer fra et job som chef for Novo Nordisk i USA, står over for en krævende opgave. Han skal trække den store rednings-, sundheds-og sikkerhedskoncern væk fra en både pinlig og stor økonomisk nedtur over flere år og på ny gøre Falck til en vinder.

Som Falcks førstemand vil Jakob Riis sætte ind på to hovedområder, når han 1. maj rykker ind i hovedkontoret på Polititorvet i København.

»Falck er en virksomhed med en meget stolt tradition, der er bygget op i Danmark og i gang med en international ekspansion. Jeg skal ­have Falck til at vokse yderligere internationalt. Derudover skal vi lave en plan for, inden for hvilke områder vi helt nøjagtigt vil vokse. Vi skal definere, hvad kernen i Falck er, og hvad Falck skal være internationalt. Det er hovedelementerne i det, jeg vil gøre,« siger den 50-årige ­erhvervsleder til Berlingske Business.

I december røg den mangeårige og karismatiske topchef i Falck, Allan Søgaard Larsen, med fynd og klem ud af ledelsen af den virksomhed, der gennem ti år på det nærmeste var synonymt med hans navn. Han blev regnet som én af de mest succesrige erhvervsfolk i Danmark. Søgaard var også blevet stenrig på den succesrige koncern, han stod i spidsen for og var en ganske stor aktionær i. Selv om han og vicekoncernchefen Morten R. Pedersen ejede over ti procent af Falck-aktierne, var stor­aktionærerne og to af Danmarks største pengetanke, Legos Kirkbi og Lundbeckfonden, utilfredse med flere ting.

Markant fyring

Svigtende resultater, uenighed om strategien og en topchef, der fyldte for meget, var nogle af de årsager, der fik bestyrelsesformand Peter Schütze til at sparke Falcks altdominerende topchef ud. Bestyrelsen fandt det bl.a. uhensigtsmæssigt, at topchefen sad på en ­betydelig del af aktierne. Kilder sagde i december til Berlingske Business, at storaktionærerne også var kommet frem til, at Søgaards dominerende position var begyndt at blive en belastning for virksomheden.

»Vi har ganske mange ting, vi skal i gang med. Og i den situation har vi i stedet brug for en mere almindelig ledelse, hvor aktionærerne vælger en bestyrelse, og bestyrelsen vælger en ansat direktion,« sagde bestyrelsesformand Peter Schütze dengang til avisen.

Nu fastslår formanden over for Finans.dk, at Jakob Riis ingen aktier får i Falck. Men han lover, at den nye mand på kommandobroen vil få en ordentlig løn, en bonus og et langsigtet incitamentsprogram, som er relateret til værditilvæksten i selskabet.

Falcks regnskab for 2015 var elendigt, og 2016-regnskabet risikerer at blive endnu værre. I 2015 havde virksomheden en omsætning på 15 milliarder kr. og tabte 586 mio. kr. Alle forretningsområder viste tilbagegang.

Jakob Riis går til sit nye job i koncernen med 35.000 medarbejdere på verdensplan med krum hals.

»Da jeg kiggede på, hvad jeg gerne ville, var Falck meget oplagt. Derfor blev jeg også afsindigt glad, da jeg blev enig med bestyrelsen om jobbet som administrerende direktør. Jeg har fået en superspændende opgave. Og det er en opgave, som passer langt, langt bedre, end man ved første øjekast lige vil sige, når man ser en mand som mig fra Novo træde ind i Falck,« siger Jakob Riis.

Falcks forretningsområder dækker alt fra ambulancekørsel, brandtjeneste, sygetransport, autohjælp og skadeservice til sundhedsydelser og sikkerhedstræning til bl.a. olie- og gasindustrien, den maritime sektor og industrielle virksomheder.