Jakob Brogaard ti måneder før konkursen: »Amagerbanken er pilrådden«

Den daværende næstformand i Finansiel Stabilitet dømte tidligt banken ude og pressede efterfølgende på for at få ledelsen fyret.

Ti måneder før Amagerbankens konkurs havde daværende næstformand for Finansiel Stabilitet, Jacob Brogaard, vurderet banken som »pilrådden«. Arkivfoto: Malte Kristiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under Amagerbankens overlevelseskamp op til konkursen i 2011 var den daværende næstformand for statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, tidligt ude med sin dom over banken.

Godt trekvart år før konkursen vurderede Jakob Brogaard Amagerbanken som »pilrådden«, og som tidligere Danske Bank-direktør havde hans ord vægt. Det kom frem under den første afhøring i den erstatningssag, som Finansiel Stabilitet har anlagt mod bankens tidligere ledelse.

Statens oprydningsselskab afkræver en samlet erstatning på 900 mio. kr. af 11 tidligere medlemmer af Amagerbankens øverste ledelse som kompensation for bankens tab. De mest prominente blandt de sagsøgte er bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen og tidligere bankdirektør Jørgen Brændstrup.

Efter tolv retsdage, hvor hæren af advokater med retsformandens ord »på forbilledlig vis« havde forelagt den omfattende sag, var tiden torsdag kommet til afhøring af vidner, og Finansiel Stabilitets direktør Henrik Bjerre-Nielsen var første mand i skranken.

Bjerre-Nielsen mødte op i god tid sammen med et par af sine folk, men måtte pænt vente på trappen uden for Retten i Lyngby i selskab med nogle af de sagsøgte. Retten i Lyngby lukker først kunder ind på slaget 8.30. Blandt de ventende var Amagerbankens tidligere adm. direktør Jørgen Brændstrup, som siden sin afgang fra banken i 2010 har holdt sig langt uden for offentlighedens søgelys. Men Amagerbankens tidligere direktør lignede sig selv med karsehår og direktørhabit anno 2010.

Pilrådden

Henrik Bjerre-Nielsen blev udspurgt af Finansiel Stabilitets advokat, Jens Rostock-Jensen, partner i Kromann Reumert. Bjerre-Nielsen redegjorde for de dramatiske måneder i 2010, hvor Amagerbanken kæmpede for at opnå en individuel statsgaranti, der skulle sikre bankens overlevelse oven på finanskrisens rasen.

Jacob Brogaard, som var næstformand for bestyrelsen for Finansiel Stabilitet, var stærkt kritisk over for banken og udtalte ifølge et referat fra et møde i april 2010 mellem Finansiel Stabilitet og Økonomi- og Erhvervsministeriet, at Amagerbanken var »pilrådden«. Finansiel Stabilitet havde analyseret omfang og sikkerheder af Amagerbankens 25 største engagementer og var langt fra glade for, hvad de fandt.

På Jens Rostock-Jensens spørgsmål henviste Henrik Bjerre-Nielsen til Jakob Brogaard selv for en nærmere fortolkning af udsagnet om råddenskab.

Bjerre-Nielsen forklarede, at han selv opfattede det sådan, at Jakob Brogaard som erfaren tidligere viceadministrende og kreditansvarlig i landets største bank (Danske Bank, red.) gav udtryk for sin intuitive mavefornemmelse.

Skadefryd

I pausen rystede flere af de sagsøgte på hovedet og erindrede ikke uden skadefryd Jakob Brogaards eget fald fra tinderne. Brogaard blev efter Amagerbankens konkurs formand for Finansiel Stabilitet, men forlod posten sidste år. Brogaard var medlem af bestyrelsen i skandaleselskabet OW Bunker og er blandt de medlemmer af OW-ledelsen, som er stævnet af konkursboet med krav om erstatning.

Senere på dagen kom der igen kul på den tidligere Amagerbank-ledelses forargelse, da endnu et mødereferat blev fremlagt. Heraf fremgik det, at Jakob Brogaard i september 2010 havde presset på for, at Jørgen Brændstrup ikke skulle aflægge årets regnskab. Dette kunne nemlig frikende ham og resten af ledelsen for ansvar for forhold forud for regnskabsaflæggelsen.

Trods Finansiel Stabilitets modstand fik Amagerbanken i juni 2010 en individuel statsgaranti på 13,5 milliarder kr., men banken blev erklæret konkurs otte måneder senere i februar 2011.

Både bankdirektør Jørgen Brændstrup og flere bestyrelsesmedlemmer, herunder bestyrelsesformand N.E. Nielsen, fratrådte i november 2010. Forinden skulle forskellige personspørgsmål klares, oplyste Henrik Bjerre-Nielsen under retssagen. Steen Hove blev udnævnt til ny bankdirektør, men han ville ikke sidde med N.E. Nielsen som formand. Ny formand blev advokat Niels Heering.

Retssagen fortsætter fredag.