Jagtsæsonen er gået ind i farmabranchen

Sultne amerikanske medicinal-selskaber har brugt forår og forsommer på at jagte europæiske biotek- og medicinalselskaber i mere eller mindre fjendtlige opkøbsforsøg.

Stig Jørgensen, adm. direktør for Medicon Valley Alliance, ser mange danske virksomheder var i opkøbszonen Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage er Flemming Ørnskov, dansk topchef i det irske medicinalselskab Shire, på landevejene i en veltilrettelagt charmeoffensiv for at overbevise egne aktionærer om, at deres investering har det bedst, hvis Shire forbliver et selvstændigt selskab.

Det sker samtidig med, at topchefen i det amerikanske medicinalselskab AbbVie har taget turen over Atlanten for at overbevise selvsamme Shire-aktionærer om, at de tjener flere penge ved at tage imod hans milliardtilbud på Shire.

»Sat lidt på spidsen i denne fusionstid i farmabranchen er der to muligheder, hvis man vil udvikle forretningen. Man kan købe op eller blive købt op. Det ideelle ville være at få tid og ro til at udvikle sig, sådan som danske fondsejede selskaber som f.eks. Novo Nordisk har fået. Men for de fleste børsnoterede selskaber er virkeligheden, at enten jager du, eller også bliver du jaget,« siger Flemming Ørnskov i et interview med Berlingske Business.

AbbVies bejleri er det seneste i en række mere eller mindre venlige opkøbsforsøg, som skyller over farmabranchen i øjeblikket. Det mest spektakulære forsøg har hidtil været Pfizers forgæves bud på britisk-svenske AstraZeneca. Et opkøbsforsøg, som er nået helt op på regeringsniveau i både Storbritannien og Sverige. Begge lande frygter, at et salg vil betyde udflytning af både viden og arbejdspladser.

Herhjemme har det foreløbig været småt med opkøb og fusioner, hvis man ser bort fra biotekselskabet Topotarget, hvis aktionærer i begyndelsen af ugen godkendte en fusion med franske BioAlliance Pharma til selskabet Onxeo. De store, børsnoterede medicinalvirksomheder, Novo Nordisk, Lundbeck og Leo Pharma, er forsikret mod at blive opkøbsmål via fondsejerskab, men Shires kamp for overlevelse som en selvstændig virksomhed er en påmindelse om, hvad der kan vente mindre, børsnoterede danske selskaber.

Virksomheder som Veloxis Pharmaceutical, Bavarian Nordic, Genmab og Zealand Pharma befinder sig også i opkøbszonen, vurderer direktør i Medicon Valley Alliance Stig Jørgensen.

»De store er beskyttet mod opkøb. Men for underskoven af mindre biotekselskaber er opkøb en reel mulighed. Det er spillets regler og en del af et bioteks livscyklus, og ofte noget selskaberne selv er interesserede i. Men hver gang, der sker et opkøb, er der en risiko for, at arbejdspladser og viden flytter ud af landet,« siger Stig Jørgensen med henvisning til den aktuelle debat i blandt andet Sverige.