Jagten på Rebiens afløser er gået ind

Selv om Kåre Schultz for knap et år siden blev udnævnt til officiel kronprins i Novo Nordisk, er bestyrelsen stadig ikke sikker på, hvem der skal afløse Novos topchef gennem 14 år. Når bestyrelsen har truffet sin beslutning, er mine dage i Novo Nordisk talte, siger Rebien.

Lars Rebien direktør i Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

For en lille måned siden forlod Novo Nordisks koncerndirektør Lise Kingo sin post, efter at en række centrale ansvarsområder var blevet taget fra hende og lagt over til de to yngste medlemmer af selskabets koncernledelse; nemlig Jakob Riis og Lars Fruergaard Sørensen, der begge er 48 år. Riis og Fruergaard skulle have flere ansvarsområder som led i lederudviklingen af dem, lød det fra administrerende direktør Lars Rebien Sørensen.

Samtidig står det klart, at bestyrelsen fortsat tæller på knapper, når det gælder en afløser for Novo Nordiske topchef gennem de seneste 14 år, selv om Kåre Schultz, 52, i januar sidste år blev selskabets officielle kronprins, da han overtog jobbet som viceadministrerende direktør. I den forbindelse blev en af hans nye opgaver at opbygge en tættere relation til bestyrelsen og bestyrelsesformand Göran Ando.

Klar til hurtig exit

»Der er ikke truffet nogen beslutning om min afgang i Novo Nordisk, og det bliver der ikke af den simple årsag, at der ikke er truffet nogen beslutning om, hvem der skal efterfølge mig,« siger Lars Rebien Sørensen.

Men når bestyrelsen har besluttet sig, er Lars Rebien Sørensen klar til en hurtig exit.

»Jeg ser det som min fornemste opgave at sikre, at Novo Nordisk er ledet på en forsvarlig måde, og at der er identificeret en efterfølger, som bestyrelsen har tillid til og opbakning omkring. Og når den beslutning er truffet, så er mine dage talte i Novo Nordisk A/S. Men der er ikke truffet nogen beslutning,« lyder det fra Lars Rebien Sørensen. Der har ellers været spekuleret en del i, hvornår Lars Rebien Sørensen stopper. Berlingske Business’ kommentator Jens Chr. Hansen har tidligere budt ind med 2015.

»Det er ikke så mærkeligt, at folk spekulerer i det. Jeg har jo fornylig udnævnt en viceadm. direktør for firmaet, men det er bestyrelsens ansvar at ansætte en ny direktør,« siger Lars Rebien Sørensen.

I begyndelsen af året, da selskabet præsenterede Kåre Schultz som viceadm. direktør, lagde hverken bestyrelsesformand Göran Ando eller Lars Rebien Sørensen skjul på, at Kåre Schultz var at betragte som officiel kronprins i virksomheden.

Lars Rebien Sørensen jokede i den forbindelse med, at det ikke nødvendigvis var en fordel at blive udnævnt til kronprins. I dag er han mere formel i sine udtalelser.

»Det er mit ansvar at producere kandidater i det omfang, man vil promovere interne folk. Det synes jeg, at jeg har gjort. Det foregår i en dialog mellem mig og bestyrelsen Og så er det i sidste instans bestyrelsen, der fuldstændig suverænt træffer beslutningen,« siger Lars Rebien Sørensen.Så principielt kan bestyrelsen træffe beslutningen næste år, og så stopper du?

»Det kunne de godt, men de kan også sige, at de vil have mere tid,« siger Lars Rebien Sørensen, der har kontrakt med Novo Nordisk til 2019, hvor han fylder 65 år.

Så længe kommer Rebien dog næppe til at sidde.

»Normalt er det jo sådan, at man ikke vil løbe helt op mod deadline for kontrakten af den simple årsag, at man jo dårligt kan forpligte firmaet strategisk og operationelt ud over en periode, hvor man selv har indflydelse på at gennemføre strategierne. Derfor vil man jo sikkert gerne forsøge at have afklaret spørgsmålet inden 2019, med mindre man ønsker at forlænge kontrakten yderligere. Men der er ikke truffet en beslutning,« siger Lars Rebien Sørensen med et grin.Men der arbejdes meget aktivt på at finde en afløser?»Jeg kan bekræfte, at der arbejdes på det,« siger Lars Rebien Sørensen.