Jagt på Magasin-ejers luksusejendomme

Den tidligere Magasin-ejer Jón Ásgeir har tilsyneladende driblet en stribe luksusejendomme ud af Baugurs konkursbo. Både et skihotel i Frankrig og en luksuslejlighed i København er involveret. Nu vil kurator have omstødt handlerne.

Den islandske finansmand Jón Ásgeir Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Kurator i boet efter Baugur - der ejede Magasin og Illum og kollapsede med en underbalance på ca. 10 mia. danske kr. - vil have annulleret en handel med et skihotel i Courchevel i de franske alper, som Baugur-stifteren Jón Ásgeir har overført til sit private selskab Gaumur.

Ifølge Morgunbladid, der i parantes bemærket er den største avis på øen, som Jón Ásgeir ikke ejer, mener kurator Erlendur Gíslason ikke, at Baugur har fået den rette pris for skihotellet, der er omkring 36 mio. euro værd.

Stadig ifølge Morgunbladid fik Baugur aldrig penge for skihotellet, men blot et gældsbevis. Jón Ásgeirs plan var, at refinansiere hotellet, sælge det og tjene 17 mio. euro på handlen, hvilket fremgår af en email mellem Jón Ásgeir og hans advokat, som Morgunbladid har trykt.

Jón Ásgeir afviser derimod og siger, at hotellet er fuldt finansieret af 101 Hotel - en hotelkæde ejet af Jón Ásgeirs kone, Ingibjörg Pálmadóttir, der også driver skihotellet.

Flere handler under lup
Erlendur Gíslason oplyser, at skihotellet var en del af en større handel, der skulle "gøre regnskabet op mellem Baugur og Gaumur".

Den øvelse omfatter også en mindre skihytte og to lejligheder i London, der nu er tilbage i Baugur-boet, samt en luksuslejlighed et sted i København, som endnu er i Jón Ásgeirs besiddelse.

Kurator har tidligere sat spørgsmålstegn ved handlen med den københavnske lejlighed, men der er ikke bebudet formelle skridt på samme måde, som der er over for handlen med det mere værdifulde skihotel.

Erlendur Gíslason har over for Business oplyst, at han ikke vil sige yderligere i sagen, før den kommer for retten.

Også problemer i New York
Som Business tidligere har fortalt, er en del af Jón Ásgeirs og Ingibjörg Pálmadóttirs penthouse-lejlighed på Manhattan også til salg.

Nu viser det sig imidlertid, at Jón Ásgeir har belånt den fashionable lejlighed yderligere - uden at Landsbanki, der ellers stod for finansieringen, kendte til det. Den nationaliserede bank har derfor taget pant i fruens designhotel 101 i Reykjavik.

Ifølge islandske kilder er pantet imidlertid på 1,2 mia. islandske kr., mens hotellets værdi er betydeligt lavere.

Mærkeligt modsvar
Jón Ásgeir har ikke blot nøjedes med kategorisk at afvise anklagerne - inklusive at benægte, at kurator skulle gå efter at omstøde handlen med skihotellet.

Rigmanden er også gået til modangreb i avisen Frettabladid, der er Islands største og under hans egen kontrol.

Uden at nævne navne påstår han, at han gentagne gange er blevet chikaneret af en fuld journalist i forbindelse med historien - en diffus anklage som Morgunbladids to journalister er irriterede over, men ellers kun griner af.

Samtidig hævder finansvikingen, at en advokat har forsøgt at sælge ham den famøse email om refinansieringen af skihotellet for tre mio. islandske kr., samt at han har et bånd med optagelser fra mødet. Det påståede afpresningsforsøg er dog ikke dokumenteret, ligesom det ikke er meldt til politiet.