»Ja, jeg kan se, det har sat gang i spekulationerne om min afgang fra Novo Nordisk«

Lars Rebien Sørensen gør plads til den kommende næstformandspost i Carlsberg ved at droppe udenlandsk bestyrelsespost.

Novo Nordisks topchef, Lars Rebien, ser frem til, at han skal indtræde i Carlsbergs bestyrelse, hvor han er tiltænkt næstformandsposten. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Novo-topchef Lars Rebien Sørensen ser frem til at sætte sig ind i Carlsbergs bestyrelse. Han er så varm på Carlsberg, at han slipper en af sine andre bestyrelsesposter for at gøre plads.

»Carlsberg er et klenodie i dansk erhvervsliv, som jeg har lyst til at blive associeret med og lære af og måske også hjælpe, hvis det er muligt. De har været med til at udklække en lang række dygtige medarbejdere, som har været med til at danne grundlaget for dansk bioteknologi i et vist omfang,« siger Lars Rebien i det første interview om den kommende post i Carlsberg, hvor han er tiltænkt en næstformandspost, efter at den nuværende næstformand Jess Søderberg er faldet for aldersgrænsen på 70 år.

Selv vil han ikke forholde sig til, om han bliver næstformand, da han først skal vælges på den ordinære generalforsamling 26. marts. Men da Carlsbergs hovedaktionær, Carlsbergfondet, allerede har besluttet sig og har stemmemajoritet, hersker der ikke den store spænding om udfaldet.

»Nu skal vi lige have overstået generalforsamlingen, og bestyrelsen skal konstituere sig, men det glæder jeg mig da til,« siger Lars Rebien.

Den nye og tidskrævende post i Carlsberg bliver af mange tolket som et skridt på vejen ud af Novo Nordisk for 60-årige Rebien.

»Ja, jeg jeg kan se, det har sat gang i spekulationerne om min afgang fra Novo Nordisk. Inden der opstår alt for mange rygter, så vil jeg da godt lige slå fast, at jeg dropper en af de andre bestyrelsesposter, jeg har, så jeg kun har to poster, som jeg altid har haft,« siger Rebien. Han vil ikke sige hvilket selskab, men det er med stor sandsynligned bestyrelsesposten i det tyske, familieejede mediekonglomerat Bertelsmann, som han har haft siden 2005, som han er ved at sige farvel til. Derudover sidder Lars Rebien i bestyrelsen for det amerikanske biotekfirma Thermo Fischer Inc.

»Det er en naturlig rotation for mig. Carlsberg kommer ikke til at betyde en væsentlig ændret situation for mig. Med et job som mit skal man helst ikke have for mange eksterne poster og helst ikke nogen formandsposter,« siger Rebien.

Som 60-årig er det vel meget naturligt, at du med sådan en post i Carlsberg forbereder dig på et professionelt liv efter Novo?

»Det kan jeg svare klart nej til. Jeg har fire års kontrakt tilbage, og der er nogle rigtigt spændende ting, som jeg godt vil nå at gøre færdige her i Novo Nordisk. Vi har nogle udfordringer med at nå at få en ny familie af produkter på markedet i USA. Det skal jeg gerne have gjort færdigt,« siger Lars Rebien og nævner derudover arbejdet med at få Novos lægemidler på tabletform som et projekt, han gerne vil nå længere med, inden han siger farvel som topchef i Danmarks suverænt mest værdifulde selskab.

Han ser frem til at træde ind i bestyrelsen i Carlsberg, som han ser i et forskningshistorisk fællesskab med Novo Nordisk.

»Da jeg blev spurgt, om jeg var interesseret i posten, kunne jeg ikke undlade at reflektere over den betydning, Carlsberg har og har haft i dansk kultur- og erhvervsliv. Det er interessant, at Carlsberg Laboratoriet har stået for banebrydende viden inden for gæring, som både Novozymes og Novo Nordisk har haft stor gavn af,« siger Lars Rebien Sørensen og fortsætter:

»Carlsberg og Carlsbergfondet har haft stor betydning for ny viden og nye ideer i Danmark, og der er stor respekt om Carlsberg. Og så kan jeg lide produkterne, det gør det ikke dårligere,« siger han og griner tørt.

Som administrerende direktør i Novo Nordisk siden 2000 har han spillet en stor rolle i, at medicinalselskabet siden da er blevet 660 milliarder kroner mere værd, så det i dag er knap 750 milliarder kroner værd.

»Han kommer med et fremragende CV fra Novo, hvor han har skabt en enorm vækst. Det er kompetencer, som Carlsberg har behov for,« sagde aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Berlingske i forbindelse med meddelelsen om Rebien og Carlsberg i mandags.

Selv ser Lars Rebien sammenfald mellem Carlsbergs og Novos markeder.

»Nu skal jeg ikke kloge mig på Carlsberg, før jeg er valgt, men det er interessant, at der er en række markedsmæssige fællestræk mellem Carlsberg og Novo Nordisk. Vi ser også et stagnerende Europa, som skyldes manglende økonomisk vækst. Vi er selvfølgelig også påvirket af situationen i Østeuropa og Rusland. Og vi vil ligesom Carlsberg også gerne ekspandere i Asien og Kina,« siger Novo-bossen.

Derudover er han ikke meget for at blive for konkret i sit syn på Carlsberg, der i de seneste fem-seks år har siddet fast i sumpen og haft svært ved at vokse.

»Det er alt for tidligt at have en mening om. Det er klart, at der er nogle udfordringer, men der sidder dygtige mennesker og arbejder med det i Carlsberg, og det ville være mærkeligt, hvis jeg havde en hokus-pokus-løsning på problemerne. Jeg vil bidrage med det, jeg kan, på de indre linjer i Carlsberg,« siger Lars Rebien.