J. Lauritzens bundlinje synker dybere i tørlastmarked i storm

Rederiet J. Lauritzen, der ligesom Norden også sejler med tørlast, har måtte se sin bundlinje synke yderligere i årets tre første måneder.

Flag for Rederiet J. Lauritzen A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er det historiske ringe tørlastmarked, der medfører, at rederiet fortsat befinder sig midt i en finansiel storm.

Minusset på nettoresultatet for første kvartal blev godt nok formindsket til minus 8,3 mio. dollar mod et underskud på 27,0 mio. dollar i tilsvarende periode i 2015.

Men driftsresultatet før skat, renter, af- og nedskrivninger (EBITDA) udgjorde i årets første tre måneder et minus 17,2 mio. dollar mod minus 9,5 mio. dollar i samme periode sidste år - primært som følge af udviklingen i tørlastmarkedet.

»Tørlastmarkedet forblev under hårdt pres og nåede i første kvartal et hidtil uset lavt niveau, mens gastankskibene i det store hele indfriede forventningerne«, siger J. Lauritzens administrerende direktør, Jan Kastrup-Nielsen, i regnskabet.

Kapitaltilførsel styrker balancen

Rederiet fik i perioden en kapitaltilførsel på 19 mio. dollar.

Nedskrivninger og hensættelser beløb sig på i alt 17,8 mio. dollar som følge af likviditetsforbedrende initiativer i relation til J. Lauritzens nybygningsprogram og længerevarende time-charter forpligtelser.

I årets første kvartal udgjorde rederiets likvide beholdninger 184 mio. dollar mod 116 mio. dollar ved udgangen af 2015. Den nettorentebærende gæld udgjorde samtidig 149 mio. i januar, februar og marts mod 284 mio. dollar ved udgangen af 2015.

»Tidligere oplyste overdragelser af ikke-strategiske aktiver og forpligtelser til LF Investment ApS blev stort set afsluttet i løbet af første kvartal. Disse transaktioner har sammen med en kapitaltilførsel styrket vor balance og forbedret vor likviditet«, påpeger Jan Kastrup-Nielsen.

Fastholder forventninger

Rederiet holder fast i sine resultatforventninger til hele året.

»For den resterende del af året er der fortsat en høj grad af usikkerhed, primært relateret til udviklingen i tørlastsegmentet, og dermed til den globale økonomi i almindelighed«, hedder det i regnskabet.

Her påpeges det desuden, at valuta- og renteudsving ligesom avance eller tab ved eventuelle salg af aktiver vil kunne påvirke resultatet.