IVS fik hul på bylden

Venturefonden IVS, der i dag hedder NorthCap Partners efter fusionen med BankInvests IT-fond, har med salget af Ascio fået den første store exit i hus.

Omsider har venturefonden IVS, i dag en del af det nystiftede Northcap Partners efter fusionen med BankInvests IT-fond, fået hul på bylden med den første store exit i skikkelse af salget af Ascio Technologies til engelske Group NBT Plc.

Det godt 200 mio. kr. store salg får dog ikke adm. direktør i NorthCap Partners Thomas Weilby Knudsen til at hoppe og danse af begejstring.

"Det har ikke været en fantastisk investering for os. Det er en virksomhed, der har overlevet dotcom-boblens brist og som er kommet godt igennem på den anden side. Så det er ikke en stor deal, men det er utrolig rart at få sine penge hjem med en fortjeneste, så vi er bestemt glade og tilfredse," siger Thomas Weilby Knudsen til Business.dk.

Det var Lars Bruhn, der i 1999 stiftede venturefonden IVS for en del af de penge, han fik ud af salget af sin virksomhed Bruhn Data til Canon. Han fik både flere institutionelle investorer samt andre velhavere med ombord.

Dengang lignede en IT-venturefond en mere eller mindre stensikker investering, da IT-virksomheder på stribe blev børsnoteret på primært Nasdaq-børsen.

Men Dotcom-boblen bristede og pludselig faldt værdisætningen af IT-virksomheder, og investorer og etablerede virksomheder var pludselig meget skeptiske overfor næsten alt, hvad der havde med IT at gøre. Det gjorde markedsvilkårene vanskelige for IT-venturefonde verden over.

Men IVS har holdt fast i en lang række af sine porteføljeselskaber, trods de hårde år, og nu er et af selskaberne altså solgt videre med fortjeneste.

"For os er det den første store exit, så selvfølgelig er det dejligt. Det er det første gode bevis på, at vi kan investere i en virksomhed, bygge den op og frasælge den. Det er det, det drejer sig om. Vi har holdt godt fast i mange af vores selskaber trods modgang. Så det er rart at kunne vise omverdenen, at det ikke er fordi, at vi ikke kan sælge virksomheder. Vores koncept det virker. Vi kan det håndværk, der hedder venture," siger Thomas Weilby Knudsen.