Iværksætteruge sætter fokus på de unge håb

Årets Vækst- og iværksætteruge er skudt i gang, og fem dage med 246 arrangementer skal inspirere alt fra skoleelever til ejerledere. I år er specielt de unge i centrum.

I forbindelse med iværksætteruge 46, kan forskellige kreative iværksættere komme ind og prøve deres 3d-print, lasercutter og forskellige andre værktøjer til at fremstille prototyper til deres forskellige designs. Det foregår i Fab Labb hos republikken, der er en iværksættermagnet, hvor entreprenører, selvstændige og ja gæt selv, iværksættere kan slå sig ned med deres forretninger Fold sammen
Læs mere

Savner man inspiration til at komme videre, er der ingen undskyldning for at blive siddende på kontorstolen i denne uge. Årets Vækst- og iværksætteruge åbner mandag med 246 programpunkter, der spænder fra rollemodellers foredrag over regulær one-on-one-rådgivning til konkurrencer om, hvem der har det bedste koncept.

Vækst- og iværsætterugen løber som altid af stablen i uge 47, og er en del af et internationalt koncept, som 140 lande har valgt at deltage i. Den danske iværksætteruge er landsdækkende, og i år er der større fokus end sædvanligt på de unge håb, der kan gå hen og blive en del af den næste iværksættergeneration.

Valget er bevidst, fortæller Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, der er ankermand på iværksætterugen. Der skal skrues op for indsatsen med at få tændt de unges gnist og vise dem, hvad der er af muligheder.

Grundlæggende er konceptet er dog det samme som de foregående år. Ugen skal promovere det danske iværksættermiljø og vise interesserede, at der er masser af muligheder. Hvadenten man blot går med en idé i maven eller er en etableret forretning, der gerne vil vokse. Succeskriteriet er at få puffet til udviklingen.

»Vi håber, at der er mennesker, der på grund af den inspiration, de får i ugen, gør noget anderledes, og at det på den lange bane kan give job og vækst i Danmark. Vi vil gerne være med til at svare på de spørgsmål, man som spirende iværksætter eller virksomhedsejer stiller sig selv,« siger Anders Hoffmann.

Deltagere fra 40 lande

Vækst- og iværksætterugen har fået en bevilling på fem millioner kroner på finansloven. Derudover er den finansieret af sponsorater og de virksomheder og instanser, der har et arrangement i ugen. Den falder oven i den internationale iværksætteruge, og det er ingen tilfældighed.

»Gennem den internationale kampagne kan vi få virksomheder på besøg, der måske ellers ikke kunne komme, og i år er der deltagere fra 40 lande. Derudover kan man også håbe, at det skaber lidt hype blandt de unge, at der er 140 lande, som gør det her,« siger Anders Hoffmann.

Industriens organisation, DI, er en af deltagerne. DI er med i fem arrangementer, og organisationen har netop valgt at holde hånden under de unge. Det sker blandt andet ved at være med til Danish Entrepreneurship Award i Fredericia og være vært ved finalen i det såkaldte Creative Business Cup.

De hemmelige helte vises frem

Direktøren for entrepreneurship i DI, Sidsel Dyrholm Holst, mener, at man kan læse tingenes tilstand ud af en ny analyse, der viser, at danskerne i sammenligning med OECD-landene ligger næsten i top, når det kommer til en positiv attitude over for iværksætteri. Desværre ligger Danmark i den tunge ende, når det kommer til, om man selv tør blive selvstændig erhvervsdrivende.

»Det er kulturelt betinget og ikke noget, man bare laver om på. Hvis vi vil styrke iværksætterkulturen, er vi nødt til at sætte ind i forhold til børn og unge og få det på skoleskemaet. Der sker heldigvis meget på det her område, men når man ser på, hvor mange skoleelever og studerende, der sidste år fik undervisning i iværksætteri, er det kun 12,5 procent,« siger hun.

En af de instanser, der til dagligt forsøger at assistere både iværksættere og ejerledere med at komme videre, er Hovedstadens Væksthus.

Her har direktør Malene Haugaard valgt at satse på et konceptet »De Hemmelige Helte«, hvor 20 vækstvirksomheder inviterer offentligheden ind. Deres succeshistorie skal vise vejen og gøre det klart, at man ikke behøver at stå med alle problemerne selv.

»Vi kan sætte fokus på alle de muligheder, der er for at få hjælp. Og så kan vi få nogle rollemodeller frem, der måske kan inspirere og motivere andre,« siger Malene Haugaard.