Iværksætterstrategien sat under lup

Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn har en plan for, hvordan flere af de nye danske virksomheder skal vokse sig store og skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I samarbejde med iværksætterprogrammet De 6 Hatte på Radio 24syv.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn udpeger fem helt overordnede strategiske indsatsområder, som skal sikre flere vækstvirksomheder i Danmark: Bedre rammevilkår, nemmere adgang til vækstkapital, større iværksætterlyst i samfundet generelt, bedre adgang til uopdyrkede vækstmarkeder og større fokus på danske kompetencer.

Heldigvis er iværksættere et taknemmeligt politisk fokus:

- Det, der kendetegner en iværksætter, er, at de aldrig ser problemer, de ser udfordringer. Nogen er større end andre, men de kan alle sammen overvindes, hvis man har viljen og evnen, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

Ministeren er klar til at bane vejen for de danskere, der har mod på at stifte deres egen virksomhed og ambitioner om at vokse den stor og måske blive den næste Lego, Danfoss eller Grundfos. Iværksætterskatten er her endnu, men ministeren lover at den bliver afskaffet i denne regeringsperiode. Det er én af de rammebetingelser, som er med til at begrænser iværksætternes vækstmuligheder.

I direkte forlængelse heraf er de generelt ringe muligheder for at skaffe kapital til vækst:

- Vi kan jo se i den aktuelle situation, at de muligheder findes ikke i tilstrækkeligt omfang hos pengeinstitutterne. Derfor er det en opgave også for staten at bidrage, og det har vi så gjort via Vækstfonden på en række områder; både med Kom-i-gang-lån primært rettet nye små iværksættere og vækstkautioner, siger Ole Sohn.

Ministeren vil også have mere iværksætteri ind i undervisningen for på den måde at stimulere iværksætterlysten og evnen til at få succes med sin egen forretning hele vejen op igennem uddannelsessektoren.

BRIK-markederne er relativt uopdyrkede for mindre og nye danske virksomheder. Ole Sohn vil styrke indsatsen for at hjælpe virksomhederne til Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

Og endelig vil Ole Sohn afdække områderne for global efterspørgsel, hvor Danmark i forvejen har en styrke og dermed gode forudsætninger for at skabe yderligere vækst:

- Energi, miljø, sunhedsteknologi, transport; hele Det Blå Danmark, kreative erhverv, fødevarer, er blandt de brancher, hvor ministeren ser et særligt vækstpotentiale for danske iværksættere.

Læs også:

Computeren lytter på hjertet 

Video-Google eller video-rådgivning

Dommen

Sammendrag af ekspertpanelets kommentarer, indspark og gode råd fra lørdagens udgave af iværksætter-programmet De 6 Hatte på Radio 24syv. Find mere information og link til podcast på facebook.com/de6hatte.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohns politiske ambitioner bliver relativt godt modtaget i panelet. ”Forretningsplanen lyder fornuftig, men jeg savner lidt go-to-market-strategien,” siger Tommy Ahlers og henviser til ministeren manglende, konkrete bud på, hvordan ambitionerne skal realiseres.

Martin Bjergegaard mener ikke, at det er en regerings opgave at definere hverken markeder eller brancher, som skal løftes. Han foretrækker, at man i stedet fokuserer på at skabe optimale rammebetingelser for alle iværksættere.

Den stadigt eksisterende iværksætterskat får en bredside fra hele panelet, der dog er positive ved udsigten til, at den bliver afskaffet ved én af de kommende tre finanslove i denne regeringsperiode.

Et samlet panel efterlyser generelt større ambitioner i regeringens iværksætterpolitik som fremlagt af erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Danmark evner ikke at tiltrække udenlandske investeringer nok, og de bedste danske iværksættere er på vej ud af landet. Regeringen bør i langt højere grad markedsføre Danmark som et iværksætterland og bruge langt flere kræfter på at fremhæve de gode eksempler til inspiration for andre.

Flere i panelet mener også, at de politiske beslutningstagere – og i øvrigt de embedsmænd, som implementerer politikken – er for langt fra iværksætterne. Flere iværksætter-koryfæer skal placeres centralt i bestyrelserne på institutioner som Vækstfonden, Væksthusene og andre statsligt finansierede instanser, der løber iværksætternes ærinder.

Helt generelt anmoder de tre iværksættere i panelet ministeren om i højere grad at lytte til dem, der står for enden af hans politik. Og i lyset af både hans evne til at svare for sig selv og regeringens politik, hans åbne tilgang til kritik og gode råd og hans vilje til at stille sig på mål for iværksætterpolitikken i De 6 Hatte bliver erhvervs- og vækstminister Ole Sohn sendt tilbage til regeringen af et optimistisk panel.

Læs også: Mobilen skal styres med øjnene